Početak nove lovne sezone na području Unsko-sanskog kantona donio je muke ovdašnjim lovcima zbog velikog broja migranata koji nelegalno pokušavaju preći preko državne granice s Hrvatskom.

Lovci kažu kako migrante svakodnevno sreću u rubnim područjima Bihaća, Cazina i Velike Kladuše i dodaju kako se radi o opasnoj situaciji u kojoj vrlo lako netko može nastradati, pišu Nezavisne novine.

"Njihove rute vode kroz lovna područja, jer oni pokušavaju da kroz šumske vrleti neprimjetno pređu državnu granicu. Kreću se nekontrolirano, nekad pojedinačno, a nekada u većim ili manjim grupama", kažu u Lovačkom udruženju "Bihać". Ovdašnji lovočuvar Hazim Abdijanović navodi kako se migranti, čim primijete uniformiranu osobu, u strahu povlače u šume i pokušavaju sakriti.

"S obzirom na to da se tokom lova upotrebljava vatreno oružje, ovo može predstavljati veliki problem i dovesti do teških posljedica. Moguće je i da lovci zamijene čovjeka za divljač i zbog toga je potrebno da se tokom lova strogo vodi računa i pazi na što se puca", kaže Abdijanić.

Predsjednik Lovačkog društva "Jelen" iz Cazina Esad Pjanić dodaje kako su do sada imali nekoliko bliskih susreta s migrantima za koje se mislilo da su krivolovci. "To je sve prošlo bez težih posljedica, ali ni one nisu isključene. Međutim, migrantima prijeti opasnost i od divljih životinja i oni toga nisu svjesni", kaže Pjanić.

Ilustrira to slučajem kada su nedavno nadzorne kamere na jednoj lovačkoj čeki snimile mečku sa dvoje mladih, a nedugo potom i nekoliko migranata na istom mjestu. Također, lovci navode da je, zbog kretanja migranata ovim šumskim područjem, sitnija divljač iz straha promijenila stanište te migrirala u viša planinska područja.

Ističu kako nesretni događaji u lovu na ovim prostorima nisu rijetkost, pa je u posljednjih nekoliko godina evidentirano pet slučajeva kada su lovci, u nesretnim situacijama, stradavali od vatrenog oružja. Migrantima koji se kreću šumovitim planinskim područjima između dvije zemlje, kažu lovci, prijete i minska polja zaostala iz proteklog rata.