U 2014. godini na bh. tržištu pronađeno je 57.300 komada proizvoda koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve. Od toga je 50.220 usklađeno s propisanim zahtjevima te su vraćeni na tržište, a uništeno je oko 6.000 komada proizvoda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

Radio Slobodna Europa prenosi kako je s bh. tržišta povučeno preko 7.000 nesigurnih proizvoda jer su predstavljali ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača. Oni su 75 posto porijeklom iz Kine, osam posto iz Turske, pet posto iz Srbije i dva posto iz Hrvatske, navela je Agencija.

U Bosni i Hercegovini potrošači imaju mogućnost izbora jer se na tržištu nalazi veliki broj proizvoda, različitih proizvođača i cijena. Zato je bitno da su potrošači informirani o onome što kupuju.

Sigurnosne zahtjeve u većini slučajeva neispunjavaju proizvodi namijenjeni djeci, kaže Mićo Drljo, šef Odsjeka za opštu sigurnost proizvoda u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

''U pogledu najzastupljenijih grupa proizvoda koji se nalaze na tržištu BiH, koji su nesigurni, predstavljaju proizvodi za djecu, kao što su dječije hodalice, dječiji bicikli, dječija odjeća koja ima nedozvoljene dužine vezica. 26 posto nesigurnih proizvoda potpada pod električnu opremu, kao što su električne pegle, produžni kablovi i električne sobne kvarcne grijalice. 21 posto nesigurnih proizvoda čini osobna zaštitna oprema, to su plutajuća pomagala i zaštitne rukavice, a pet posto su bile igračke'', rekao je Drljo.

Dodao je kako su ukazali da 41 posto nesigurnih proizvoda predstavlja rizik od ozljeda za potrošače, 18 posto predstavlja rizik od utapanja koje može da uzrokuje neusklađena oprema za pomaganje pri plivanju, kao što su mišići za ruke i druga plutajuća pomagala.

''15 posto proizvoda predstavlja rizik od požara i ozljeda, a to uglavnom može uzrokovati električna oprema. Šest posto predstavlja rizik od strujnog udara koji uzrokuju produžni kablovi zbog određenih nedostataka'', rekao je Drljo.

Agencija za nadzor nad tržištem u suradnji s inspekcijama, nakon što se uradi analiza proizvoda, nesigurne proizvode povlači sa tržišta. Tako je 7.082 povučeno, a 5.865 komada uništeno.

Zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Dražan Primorac kaže kako se nakon zaprimanja obavijesti da se nesiguran proizvod nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine, postupa reaktivno.

''Dakle, na svaki proizvod na kojem je bilo što primijećeno, bilo kakav nedostatak, uzimamo ga, obavještavamo mjerodavne inspekcije, proizvod se kontrolira, administrativno, vizualno ili laboratorijski'', rekao je Primorac.

Agencija je vršila nadzor i dječijih igrališta. Utvrđeno je da su od 115, 103 igrališta nesigurna za djecu. (bljesak.info)