Srijeda, 16. prosinca bio je loš dan za stanovnike Napulja koji vjeruju da njihov zaštitnik, sv. Januarije najavljuje nesreće jer se na taj dan njegova zgrušana krv, unatoč molitvama vjernika, nije pretvorila u tekućinu.

Sveti Januarije (italijanski: San Gennaro), biskup Napulja, kršćanski je mučenik i svetac koji je stradao u doba progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana (3. i 4. stoljeće).

Moćnik sa zgrušenom krvlju sv. Januarija, zaštitnika Napulja, iznosi se pred javnost triput na godinu u gradskoj katedrali, a vjernici mole da dođe do vrenja i da se pretvori u tekućinu.

U srijedu se čudo nije dogodilo unatoč satima molitve ujutro i posebnoj misi održanoj poslije podne. U katedrali je bilo manje ljudi nego što je uobičajeno za takvih događaja jer su na snazi mjere zatvaranja zbog pandemije covida-19.

Znanstvenici kažu da je tvar u zapečaćenoj saklenoj posudi nalik zgrušanoj krvi ne mogu objasniti zašto se ponekad pretvara u tekućinu, a ponekad ne, no pučani vjeruju kad se krv sv. Januarija ne pretvori u tekuće stanje to najavljuje neki nesretni događaj u Napulju, pa i široj okolici ili svijetu. 

Napolitanci su posebno zabrinuti kada se to dogodi na svečev dan 19. rujna, a razloga za brigu je nešto manje u druga dva datuma, u subotu prije prve nedjelje u svibnju te 16. prosinca. 

U sjećanju im je ostao 19. rujna 1980. kada se krv nije pretvorila u tekućinu pa je dva mjeseca poslije slijedio razoran potres na jugu Italije u kojem je poginulo više od 3000 ljudi.

U srijedu je kardinal Crescenzio Sepe uputio vjernicima utjehu i poruku: "Ako se nešto treba otopiti, to su srca ljudi".