Velika Britanija je predložila u četvrtak da pošalje tri broda i helikoptere u pomoć Europljanima kako bi zadržali migrante koji pokušavaju prijeći Sredozemno more.

- Kao i uvijek, Velika Britanija će pomoći - kazao je premijer David Cameron po dolasku na izvanredni europski summit sazvan poslije nove tragedije na Mediteranu u kojoj je u nedjelju izgubilo život oko 800 ljudi.

- Ponudit ću danas HMS Bulwark, jedan od najvećih britanskih ratnih brodova, tri helikoptera i dva patrolna broda - kazao je on.

To "znači da će ljudi koje mi spasimo biti odvedeni u najbližu sigurnu zemlju, najvjerojatnije Italiju, i da neće moći odmah zatražili azil u Velikoj Britaniji", upozorio je on.

Europski lideri trebaju razmotriti akcijski plan Europske komisije u deset točaka, javlja Fena.

Među njima je financijsko pojačanje i pojačanje u brodovima za operaciju nadziranja Triton u vodama Italije i Poseidon u vodama Grčke, ali i zarobljavanje i brodova čamaca koje koriste vodiči, poesbno u Libiji.

Ako ovaj scenarij odobre članice EU, to će biti vojna operacija bez presedana, prva organizirana radi borbe protiv ilegalne imigracije.