Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijelo je Tužiteljstvu BiH u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše.

Kako iz Udruženja pojašnjavaju, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je drugostupanjsku presudu protiv Marka Radića te ga osudilo na kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godinu zbog zločina protiv čovječnosti, a ministar Grubeša izvršio je nezakonit transfer Marka Radića državnim organima Republike Hrvatske, čime je počinio kazneno djelo i nanio štetu ustavno — pravnom sustavu BiH kršeći međunarodne i domaće pravne norme.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, navode, jesu članice Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, na koju se Ministar pravde Bosne i Hercegovine poziva, a koja konvencija daje opći okvir postupanja zemalja članica u predmetnoj oblasti. No, kao i većina multilateralnih akata, ova konvencija je ostavila mogućnost zainteresiranim stranama da svoje odnose dodatno reguliraju i preciziraju i bilateralnim ugovorom koji u tom slučaju ima jaču pravnu snagu od multilateralnog akta, priopćeno je.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su ovu mogućnost iskoristile i svoje odnose u ovoj oblasti dodatno uredile, kako navode, zaključenjem Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, koji je na snazi i kojim su jasno regulirani uvjeti pod kojima može doći do transfera osuđene osobe radi izdržavanja izrečene kazne u zemlji koja nije izrekla kaznu zatvora, u ovom slučaju u Republici Hrvatskoj.

Također, ova oblast je pokrivena i odredbama, navode, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, s tim što su odredbe ovog zakona primjenjive isključivo ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije regulirano.

''Kako je konkretno na snazi Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima , time je jasno da je ovaj sporazum osnova za odlučivanje po zahtjevu, bilo osuđenog, bilo zemlje moliteljice, za njegov transfer u Republiku Hrvatsku. Zanemarivši navedeno, a kako je vidljivo iz Rješenja Ministra pravde BiH koje je objavljeno u medijima, Ministar pravde BiH udovoljava zahtjevu osuđenog Marka Radiča kao državljaninu Republike Hrvatske, zanemarivši pri tome činjenicu da je isti i državljanin Bosne i Hercegovine, sa aktivnim prebivalištem u Mostaru'', stoji u priopćenju Udruženja.

Naime, činjenica da je Marko Radić državljanin Bosne i Hercegovine, tvrde, bitno mijenja činjenično stanje spisa i onemogućava udovoljavanje zahtjevu osuđenog za njegov transfer i izdržavanje kazne u Republici Hrvatskoj, čime Josip Grubeša čini kazneno djelo.

''Tako je članom 6. Sporazuma isključena mogućnost predaje vlastitih državljana. Time je jasno da, u odnosu na ovog osuđenog ratnog zločinca, kao državljanina BiH, nikakvu pravnu snagu nema činjenica da je isti, istovremeno i državljanin Republike Hrvatske. Njegovo pravo da, kao državljanin Hrvatske, zahtijeva prijenos izdržavanja kazne u Hrvatsku, svakako je ograničeno upravo ograničavajućom odredbom Sporazuma (član 6. ) koja je precizna i izričita, a koja nedvosmisleno isključuje mogućnost predaje vlastitih državljana u ovoj vrsti postupaka, što potvrđuje i dosadašnja praksa u sličnim predmetima'', priopćeno je iz Udruženja.

Pokretanje kaznenog postupka protiv ministra Grubeše, kako stoji u priopćenju, potpisala su Udrženja žrtava iz BiH: Centar žrtava logora Vojno Mostar, Udruženje žrtava u svjedoka gonocida BiH, Udruženje logoraša Prozor, Udruženje logoraša Jablanica, Udruženje logoraša Konjic, Udruženje logoraša Stolac, Porodice nestalih ''Vramnica'' Mostar, Savez udruženja logoraša HNK, Savez udruženja logoraša BiH.

Bljesak.info