Dok građani i gospodarstvenici strepe od mogućeg novog lockdowna u BiH, ekonomisti upozoravaju na drastične posljedice u slučaju ponovnog zatvaranja tvrtki, izvještava BHRT. 

Bh. analitičari, zajedno s njemačkom fondacijom Fridrih Nauman Stifung, uradili su analizu stanja te ukazuju na mogući gubitak oko 50.000 radnih mjesta i drastičan pad ekonomije u slučaju novog lockdowna. 

Ljubica Jurišić, poput brojnih obrtnika, još uvijek nastoji ublažiti posljedice zatvaranja frizerskog salona u ožujku. Novo zatvaranje bi, kaže, moglo dovesti do još većih posljedica. 

"Bile su tu neke subvencije, ali ima ih puno koji nisu ni dobili. Evo ja na neke nisam se ni prijavila. Mislim da to nije rješenje, jer to je samo jedan dio pomoći, a mi moramo nastaviti živjeti. Ja smatram da, ova korona će kad tad proći, ali mi moramo ostati živjeti", rekla je.
 


Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TŽ, kaže kako bilježimo izuzetno negativan bilans poslovanja u svim poduzećima, tako da bi to bilo katastrofalno. 

"S druge strane, vlade na svim razinama trebaju biti svjesne ove situacije koja se događa i ne bi smjeli sebi dozvoliti luksuz iz ožujka i travnja", kaže Šahović. 

Poduzetnica Jurišić podsjeća da se obaveze prema državi moraju realizirati, radili ili ne. 

"Već sad velike posljedice se osjete i mnogi su već potpuno zatvorili tvrtku, nisu je više ni pokrenuli", navela je. 

Rezultati analize ekonomskih analitičara ukazuju da bh. ekonomija nema više prostora za lockdown. U suprotnom, uslijedio bi drastičan pad ekonomije, za devet posto ili čak i više, što bi značilo gubitak oko 50.000 radnih mjesta.