Iako je jesen idealno vrijeme za sadnju lukovica, ne brinite, posaditi ih možete i sad. Možda će te prve godine kvaliteta cvijeta biti nešto manja, ali imat ćete šarenilo u vrtu ili na balkonu i odličnu bazu za godine koje dolaze. Ako su vaš izbor narcise i ljlijani, donosimo ključne savjete kako bi vam uspjeli.

Najvažnija stvar na koju valja paziti je ta da su lukovice zdrave. Sadite li ih u vrt pobrinite se da su gredice za sadnju dobro pripremljene i obogaćene hranjivima kako bi biljke bile što kvalitetnije, zdravije i davale veće i čvršće cvjetove. Ista priprema vrijedi i za sadnju u teglama na balkonu!

Narcise su prilično nezahjevne za uzgoj i održavanje. Boja cvjetova kreće se u rasponu od bijele do žute iako pojedini varijeteti mogu imati bijele, žute, narančaste i ružičaste trube. Otpornost na mraz varira kod ovih lukovica, ali sve toleriraju barem laganu poledicu i najbolje uspijevaju u hladnijim područjima. U hladnijim predjelima vole potpuno sunčane položaje, dok u toplijim trebaju sjenovita mjesta.Sade se na dubinu od 10-15 cm u bogato, dobro drenirano tlo. Tijekom rasta ih treba izdašno zalijevati i kad im lišće ugine, pustiti ih da se osuše. Uklonite ocvale cvjetove.

Ako pak više u vrtu volite ljiljane, pokušajte ih razmnožiti sami. Najbrži i najjednostavniji način razmnožavanja ljiljana dijeljenje je lukovica na pojedinačne ljuske. No da ne bi bilo zabune, nije dovoljno kupiti jednu lukovicu u vrtnom centru i očekivati da će ona donijeti povoljan rezultat. Uvijek koristite svježe lukovice, tek izvađene iz tla.

Lukovica ljiljana sastoji se od dvadesetak ili više pojedinih ljuski koje izgledaju poput glavice artičoke. Iako se one mogu odmah staviti u supstrat za sadnju, sadite ih sljedećeg dana kako bi preko noći zatvorile rane nastale od odvajanja. Prije sadnje osigurajte dobro pripremljeno tlo, s kvaliteim supastratom koji će osigurati rastresitost i vlagu.

Uzgajate li močvarni ljiljan kao sobnu biljku tada ju držite na temperaturi oko 18 do 22°C dok zimi može biti i za 3 do 4°C niža temperatura. Ako je biljka posađena u vrt tada može izdržati vani preko zime. Ovo je vrlo otporna i jako zahvalna biljka tako da nećete imati puno brige ni problema sa njom. Biljku je najbolje presađivati početkom proljeća u novo stanište, a ako ju želite razmnožiti tada to učinite tijekom proljeća.