Šef pregovaračkog tima Naše stranke (NS) Edin Forto kazao je Feni da su i danas održali sastanak s predstavnicima Socijaldemokratske parije (SDP) i Demokratske fronte (DF) na kojem su razgovarali o pripremi koalicijskog sporazuma i principima djelovanja za formiranje postizborne vlasti na nivou Županije Sarajevo.

''Svaki dan održavano sastanke. Nakon što sve tri stranke potpišu sporazum, ponudit ćemo ga drugim strankama koje su zainteresirane za razgovor'', kazao je Forto.

Naglasio je da će sporazum biti detaljan i javan te da će se neka od poglavlja odnositi na principe djelovanja skupštinske većine, zatim zakonske i podzakonske akte te određene mjere.

Podsjetimo, najveći dio izbornog kolača u sarajevskom kantonu, pojedinačno, osvojio je SDA - 24%. Međutim, ostale stranke koje su dobile mandate su najavile formiranje vlasti bez SDA.

Tako bi SDA sa 10 mandata, teoretski, preostao samo BOSS sa dva zastupnička mjesta, a ukupno 12 mjesta nije ni približno dovoljno za potrebnu većinu od 18 ruku u kantonalnoj skupštini.

Prve službene razgovore za izbacivanje SDA iz vlasti inicirala je Naša stranka, pozvala SDP i DF - za početak.