Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić poručio je danas na press-konferenciji da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH priprema odluke koje nisu ništa drugo nego ''državni udar na Bosnu i Hercegovinu''.

Čelnik SDP-a kazao je da je i ranije upozoravao na djelovanje SIP-a naglasivši da je krajnje vrijeme da ''SIP shvati da nitko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona''.

Civilizacijsko pitanje

''Prema informacijama koje imamo, SIP ovih dana razmatra i ima želju donijeti odluku nešto radikalniju nego što je bila ona o kojoj smo prošli put govorili. Nema nikakvog spora da SIP može donijeti odluku o raspodjeli mandata uz poštivanje Ustava, osnova za izračun broja izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH treba biti popis iz 1991. godine. Da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran. Sve ostalo je neustavno i sve drugo će biti predmet i krivične odgovornosti članova SIP-a. Mislim da se nitko ne treba zavaravati u SIP-u i da ovakvim ponašanjem i kršenjem Ustava ustvari ne mogu imati ni imunitet. Mislim da nitko, a pogotovo SIP nema pravo kršiti Daytonski sporazum jer BiH ni u Daytonu nije bila podijeljena na tri etničke državice'', kazao je Nikšić danas  u Sarajevu, prenijela je N1.

Dodao je kako se ne radi samo o ustavnom već i o civilizacijskom pitanju te da se nada kako će većina članova SIP-a da oni nisu članovi SIP-a da bi ispunjavali želje svojih političkih mentora i da su svjesni posljedica.

''SIP ima zakonsku mogućnost odrediti mandate, ali korištenjem popisa iz 1991. godine'', rekao je i dodao kako će SDP uz Našu stranku i DF učiniti sve da ovo spriječi.

''Spremni smo blokirati sve procese jer ne želimo dozvoliti da se prekraja uređenje i karakter ove zemlje, a bez da se to dešava na ustavan i zakonit način'', poručio je predsjednik SDP-a.

Strateško parničenje

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, rekao je kako će krenuti u strateško 'parničenje'.

''Moramo osporiti tri stvari koje, čini nam se, SIP namjerava uraditi. Moramo osporiti pravo SIP-a da donosi ovu odluku. Ova odluka je delegirana od strane federalnog ustavotvorca zakonodavnom tijelu. Apsolutno je nedopustivo da državni parlament, koji je preuzeo na sebe da riješi ovo pitanje, odluku delegira jednom organu uprave koji samo provodi zakone, a to je ono što se dogodilo u ovom slučaju'', kazao je Kojović.

Kako je naveo, ovu odluku je morao donijeti zakonodavac, ili federalni ili državni.

''Mi smo ponudili to rješenje u Federalnom parlamentu, ali zahvaljujući SDA i HDZ nismo uspjeli to rješenje dovesti do kraja. Druga stvar koju moramo osporiti jeste primjena popisa iz 2013. godine. Nama je jasno da se popis iz 1991. godine ne spominje u državnom ustavu, da se ne spominje u Ustavu RS, ali se na nekoliko mjesta spominje u Ustavu FBiH i on se mora poštovati. Treća stvar bi bila, naravno poražavajuće, insistiranje da ukoliko postoje izabrani pripadnici konstitutivnih naroda u određenim skupštinama kantona, oni moraju biti delegirani'', kazao je Kojović.

Kako je kazao, konačna primjena apelacije Bože Ljubića za svakoga tko je ušao detaljno u to, dovodi do poražavajućih stvari.

1-1-1

''Po toj apelaciji, svaki narod koji nije prisutan sa najmanje 5,88 posto u nekom kantonu, nema svog predstavnika u federalnom Domu naroda'', rekao je Kojović.

Nikšić je rekao kako HDZ BiH vrši pritisak na suce Ustavnog suda BiH.

''Imamo informacije da HDZ preko svojih europskih parlamentaraca vrši pritisak na suce Ustavnog suda koji nisu iz BiH kako bi utjecali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto. Smatramo da je ovakav udar na državu Bosnu i Hercegovinu, došao do faze kad se na njega mora odlučno i ujedinjeno odgovoriti. Ako padne pravilo 1-1-1, znači da Bošnjaci, Srbi i Hrvati iz pojedinih kantona ne vrijede isto u svim kantonima. Pozivam sve one političke subjekte koji žele graditi normalnu BiH da se ujedine kad je ovo pitanje i ne dozvole da ovaj plan uspije'', rekao je Nikšić.