Jagode su omiljeno voće mnogih, a njihov slatki i sočni ukus čini ih nezamjenjivim u ljetnim mjesecima. S obzirom na to da je jagoda višegodišnja zeljasta i stalno zelena biljka, moguće ju je saditi tijekom cijele godine. Međutim, najbolje rezultate postiže se kada se jagode sade u srpnju i kolovozu, bilo da je riječ o amaterskoj ili komercijalnoj proizvodnji, te da li se uzgajaju na polju ili pod folijama.

Postoji nekoliko važnih razloga zašto je ljetna sadnja jagoda posebno preporučljiva. Prvo, već u prvoj godini nakon sadnje može se očekivati značajan prinos, koji se kreće od 7.000 do 10.000 kg po hektaru. Ovo je izuzetno važno za komercijalne proizvođače koji žele što brže povratiti uloženi kapital. Također, sadnjom jagoda kao jednogodišnje kulture smanjuje se mogućnost širenja virusnih oboljenja, što je bitno za zdrav rast i razvoj biljaka.

Međutim, sadnja jagoda u ovom periodu zahtjeva posebnu pažnju i brigu oko pripreme i održavanja. Prije samog sađenja, zemljište treba obilno natopiti vodom kako bi bilo dovoljno vlažno. Ovo je posebno bitno u ljetnim mjesecima kada je temperatura visoka i vlaga u zemljištu brzo isparava. Nakon sađenja, potrebno je redovno zalijevati jagode. Dodatno, za uspješnu sadnju jagoda, koriste se uglavnom kvalitetni i zdravi živići, koji su odgajani u pikirištu ili dobiveni iz tekuće vegetacije.

Pri samom sađenju jagoda, važno je pridržavati se određenih pravila kako bi se osigurao što veći prinos. Prema istraživanjima, ranije posađeni živići donose veće prinose u odnosu na one posađene kasnije. Na primjer, živići posađeni početkom srpnja mogu donijeti prinose koji su 75% veći od živića posađenih krajem kolovoza.

Razmak između pojedinih biljaka također ima značajan utjecaj na prinos. Preporučeno rastojanje između jagoda varira ovisno o sorti, ali uopćeno, jagode se sade na razmaku od 30 do 40 cm između redova, a 20 do 25 cm između samih biljaka.

Uz pravilno održavanje, odgovarajuće živiće i pažljivo sađenje, ljetna sadnja jagoda u srpnju i kolovozu donijet će obilan i ukusan plod. Ova omiljena voćka svježa je poslastica koja obogaćuje ljetne dane, ali može se koristiti i za razne slastice, džemove, sokove i salate. Stoga, poljoprivrednici i ljubitelji baštovanstva, pripremite se za ljetnu sadnju jagoda kako biste uživali u bogatom i zdravom urodu.

agrosavjet.com