Aloe vera nije samo ukrasna biljka. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, za izradu kozmetičkih preparata, ali i u poljoprivredi. Pripada porodici ljiljana.

Prava aloe vera Aloa barbadensis često bude zamijenjena za Aloa arborescens. Razlikuju se po vanjskom izgledu, ali su slične po djelovanju, prenosi Agroklub.

Ne voli vodu

Nije zahtjevna vrsta. Na dno posude se stavlja drenažni sloj, a u supstrat je dobro dodati malu količinu aktivnog ugljena. Razmnožava se sjemenom, reznicama i izbojcima. Najlakše se razmnožavaju izbojcima koji imaju dva do tri lista i dobro razvijen korijen.

Uzgajajte je na prozorskoj dasci, ali je nemojte pretjerano zalijevati. Previše vlage dovest će do pojave truleži i propadanja biljke. Koriste se listovi stari najmanje tri godine.

Sok i biljni preparati na bazi soka su vrlo cijenjeni jer uklanjaju otrove. Imaju antialergijsko, antivirusno, antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno, laksativno i antidijabetičko djelovanje na ljudsko zdravlje. Ne preporučuje se trudnicama i djeci mlađoj od tri godine, a u ostalim slučajevima bolje je savjetovati se s liječnikom.

U borbi protiv kašlja uzimaju se dvije žlice svježe cijeđenog soka otopljene u jednoj čaši crnog vina. Po želji se može dodati i med. Pije se dva puta dnevno. Za djecu sok se pomiješa s medom u odnosu 1:2 i uzimaju ga tri puta po jednu žlicu tijekom dana.

Fungicid i insekticid

Djeluje kao biostimulator na metaboličke procese i povećanje biološke aktivnosti, jača imunitet, biljne stanice se obnavljaju. Priprema od listova također starih najmanje tri godine, a što su starija to su djelotvornija. Koristi se za potapanje sjemena, zrna, lukovica, reznica.

Odrežite dva do tri lista i ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili da prenoće. Zatim se lišće izgnječi, stavi se jedna žlica mase u staklenu teglu i prelije čašom vode. Ostavimo na tamnom i hladnom mjestu sljedećih pet do šest dana. Nakon toga se razrijedi s 4 l prokuhane vode i dobro promiješa.

Od listova aloe vere se priprema fungicid i insekticid. Primjenjuje se svježe pripremljen. Potrebno je uzeti 150 g listova, izgnječiti ih i preliti s 1 l vode. Izmiješa se i ostavi poklopljeno sljedećih 7 h u emajlirnoj ili staklenoj posudi. Otopina se procijedi i doda 5 g eko sapuna.