Uslijed snježnog nevremena koje je zahvatilo livanjsku općinu četveročlana obitelj Varupa već 15 dana nalazi se odsječena od svijeta na visoravni Kruzi iznad Livna.

"Od 14. siječnja smo odsječeni od svijeta. Ne možemo nigdje. Posjedujemo 23 krave, a ovih dana svaki dan prolijem 80 litara mlijeka, koje inače vozimo u mljekaru, jer ga ne možemo isporučiti. Struje nemamo, akumulatori su prazni, svijeća više nemamo, vodu za piće uzimamo od susjeda, a za pranje koristimo otopljeni snijeg. Zadnjih dana jedini izvor svjetlosti je vatra. Srećom hrane imamo, a i drva za barem još mjesec dana", kazala je za Livno-online Mersija Varupa.

Mersija napominje kako na ovome dijelu visoravni živi još nekoliko obitelji u kojima se nalaze i teški bolesnici. "Situacija nije bila bolja ni prijašnjih godina. Uvijek bi morali obilaziti institucije po nekoliko dana kako bi nam očistili put do visoravni", kazala je Mersija.



Snježni nanosi na visoravni dosegli su na pojedinim mjestima visinu i do četiri metra. Svi apeli prema nadležnim institucijama kako prenosi Livno-online nisu urodili plodom.

"Imam dvoje djece. Djevojčicu od osam i sina od četiri godine. Kćer mi nije išla na nastavu devet dana u prosincu i cijeli siječanj. Kako će ona to sada nadoknaditi?", pita se Mersija.

Obitelj Varupa živi na visoravni Kruzi iznad Livna. Bave se proizvodnjom mlijeka i to im je jedini izvor prihoda.