Stotine Litvanaca udružile su se kako bi se Ukrajini kupila napredna vojna bespilotna letjelica u njezinu ratu protiv Rusije, u znak solidarnosti sa susjednom državom koja je bila pod vlašću Moskve.

Potrebnih pet milijuna eura prikupljeno je u samo tri i pol dana, većinom u malim svotama, da se financira kupnja vojnog drona Bayraktar TB2, prema Laisves TV, litvanskoj internetskoj mreži koja je inicijativu pokrenula.

"Nitko nije mislio da ćemo kupovati oružje"

"Prije nego što je rat počeo, nitko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalno. Nešto se mora učiniti da svijet postane bolji", rekla je Agne Belickaite (32) koja je poslala 100 eura čim je prikupljanje počelo u srijedu.

"Već neko vrijeme doniram za kupnju oružja za Ukrajinu. I radit ću to do pobjede", rekla je za Reuters dodajući da je djelomice motivirana i zbog straha da bi Rusija mogla napasti Litvu.

Proteklih godina dron se pokazao učinkovitim protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u ratovima u Siriji i Libiji, a njegovu je kupnju organiziralo litvansko ministarstvo obrane, koje je Reutersu reklo da planira potpisati pismo namjere da kupi letjelicu od Turske sljedeći tjedan.

"Novo, neočekivano prikupljanje novca ponovo je motiviralo ljude. Treći je mjesec invazije ...važno je izbjeći da se naviknemo na to", rekla je litvanska premijerka Ingrida Simonyte za Laisves TV.

"Ovo je presedan"

Ukrajina je proteklih godina kupila više od 20 naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB20 od turske tvrtke Baykar i 27. siječnja naručila je još 16. Isporučeni su početkom ožujka.

"Ovo je prvi put u povijesti da obični ljudi prikupljaju novac kako bi kupili nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerojatno", rekao je ukrajinski veleposlanik u Litvi Bešta Petro za Laisves TV.

Većina teškog naoružanja koje su države NATO-a dosad slale Ukrajini je oružje iz sovjetskog doba koje se nalazi u zalihama istočnoeuropskih država članica NATO saveza, no neke su odnedavno počele isporučivati haubice proizvedene na Zapadu.

"Dok vlade najvećih država na svijetu raspravljaju u beskonačnost, litvansko društvo jednostavno se povezalo", rekla je Belickaite.