Lijepa Kata, (Callistephus chinensis) je biljka koja cvjeta u kasno ljeto i jesen, zvjezdastim cvjetovima.

Cvjetanje nekih varijeteta je u svibnju. Porijeklom je s prostora Kine i Japana gdje raste kao divlja biljka. Jednogodišnja, zeljasta i žbunasta.

Lijepa kata specifična je i po tome što ima specifičan miris koji dobiva čim se zalije ili kada se odreže njena stabljika. Postoje visoke sorte lijepe kate koje rastu u visinu do oko 80 cm, srednje visoke visine oko 50 cm i niske sorte s visinom od oko 30 centimetara. Cvjetovi ove biljke su dosta različiti i zavise od vrste pa tako razlikujemo: jednostavne, dugmaste, loptaste, rasperjane i krizantemaste lijepe kate. Cvjetovi su krupni i rastu pojedinačno, a mogu biti bijeli, žuti, plavi, roze ili crveni.

Uzgoj i održavanje

Lijepa kata će i na jakom suncu uspjeti da zadrži lijep kuglast oblik, ali će fino napredovati i u polusjenovim mjestima. Optimalna pozicija za gajenje lijepe kate je okrenuta ka jugu.

Lijepoj kati prijaju i srednje teško, pjeskovito zemljište, ali i obično vrtlarsko zemljište koje je rastresito.

Zalijevanje

Zalijevajte lijepu katu redovno, posebno tijekom ljeta. Rast biljke se stimulira primjenom sustava: period suše – period vlage.

Prihrana

Kad sadite lijepu katu, dodajte sporootapajuće đubrivo, i onda je ne morate prihranjivati do aprila. Tada krenite s prihranjivanjem jednom u dvije nedjelje sve do kolovoza.

Orezivanje

Kada lijepa kata precvijeta, može da se oreže, a saksija se uvije da bi se biljka zaštitila od smrzavanja. Tako će se i obnoviti i moći će da još jednom cvjeta. Neki varijeteti lijepe kate tako bujno rastu da ih je potrebno prorjeđivati kako ne bi utjecali na razvoj ostalih biljaka u vrtu.

Sadnja

Sadnja zavisi od perioda cvjetanja. Ona koja cvjeta s jeseni, sadi se u rano proljeće, a ona koja cvjeta na proljeće, sadi se u jesen. Za sađenje osigurajte dobro drenirano zemljište, ili supstrat, a kupljenu biljku odmah posadite u žardinjeru ili saksiju. Ako sadnju obavljate u vrtu, dodajte malo treseta.

Razmnožavanje

Lijepa kata se jednostavno razmnožava podzemnim stablom iz koga tjera nove izbojke. Također, razmnožavanje je moguće i dijeljenjem bokora.

Sijanje

Sjeme lijepe kate sakuplja se kada biljka precvijeta. Sjetva je u ožujku i travnju na otvorenom prostoru, na dubini od oko 2 cm. Najmanja temperatura potrebna za uspješno nicanje je 18 stupnjeva. Ako sijanje obavite u svibnju, lijepa kata će cvjetati malo kasnije. Pošto je korijenov sustav ove biljke vrlo plitak i razvija se bolje na nižim temperaturama uz dovoljno vlage, preporučljivo je da se rasad rasađuje početkom proljeća, prije prvih vrućina.

Lijepa kata se lako kombinira u bordurama i gredicama

Za sadnju u vrtu, pogodne su lijepe kate srednjeg rasta, a za bordure i komibiniranje u grupama s drugim cvjetnicama – niske sorte. Vrlo niske sorte, visine od oko 20 cm, možete saditi na početak gredica, ili u uglu gdje imate vrlo malo prostora. S dekorativnim travama će se lijepo slagati jesenja lijepa kata sa šarenim cvjetovima.

Niske sorte lijepe kate pogodne su za sadnju u saksije, žardinjere ili sandučiće koje možete držati na prozoru ili na balkonu, gdje ćete imati jedinstven jesenji ukras.