Član Predsjedništva BiH Željko Komšić postavio je kao savjetnika u instituciji zaduženoj za vanjsku politiku BiH specijalistu interne medicine Rusmira Mesihovića, objavio je Klix pozivajući se na izvore u Predsjedništvu BiH.

Komšić je, kako navodi sarajevski portal, rješenje o imenovanju Rusmira Mesihovića za savjetnika potpisao prije nekoliko dana. To, navodi Klix, ''znači da i naredne četiri godine Mesihović neće morati raditi ništa konkretno, a da će primati plaću iz džepova poreskih obveznika''.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prema Ustavu BiH zaduženo za vođenje državne vanjske politike, zbog čega ostaje nejasno kakve veze ima interna medicina, gastroenterohepatologija (liječenje i prevencija bolesti crijeva, jetre, žučne kese i pankreasa) i medicinski menadžment s vanjskom politikom i međunarodnim odnosima.
 

''Mesihović je u mandatu od 2014. do 2018. godine bio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Njegov mandat ostat će upamćen po tome što je rijetko kada prisustvovao sjednicama entitetskog organa zakonodavne vlasti iako su sjednice rijetko kada i održavane'', piše poral.

Demokratska fronta (DF) na čijem čelu se nalazi Željko Komšić namjeravala je Mesihovića postaviti za ministra zdravstva Kantona Sarajevo, a s tim se nisu složili koalicijski partneri zbog svih afera koje se vežu za Mesihovića iz razdoblja kada je bio generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Zanimljivo je što se od Mesihovića već izvjesno vrijeme distancira i matični SDP.

Rusmir Mesihović završio je specijalizaciju iz interne medicine u Ljubljani 1995. godine, a educirao se iz gastroenterohepatologie u Engleskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i drugim europskim zemljama. U biografiji Mesihović je naveo da je doktorirao 2002. godine temom pod naslovom "Medicinski menadžment".

Klix podsjeća da su mediji još prošle godine prenijeli informaciju da je ''Mesihović pod istragom slovenskih istražitelja zbog sumnje u pranje novca, odnosno da se provjerava porijeklo novca (71.500 eura) koje je proteklih godina Mesihović polagao na račune otvorene u nekoliko slovenskih banaka''.

''Bosanskohercegovačka javnost dugo se pitala i odakle Mesihoviću, bivšem direktoru KCUS-a i ministru zdravstva FBiH, sredstva za kupovinu 25 metara duge jahte vrijedne blizu dva milijuna maraka'', navodi Klix.

Podsjećamo, Dnevni avaz je još 2015. godine pisao kako je Mesihović  za deset mjeseci uprave u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu njezin dug povećao za 20 milijuna maraka. Mesihović je te godine iznenada podnio ostavku na ovu dužnost.

U srpnju prošle godine pisalo se kako je Mesihović s članovima obitelji napustio Bosnu i Heresegovinu iznijevši iz zemlje milijue KM i to u vrijeme kad se pojavila informacija da Tužiteljstvo Kantona Sarajeva provjerava poslovanje sarajevske bolnice dok je on bio njoj na čelu.

Samo nekoliko dana nakon odlaska Mesihovića u javnost je procurila informacija o nestanku elektronskih podataka o višemjesečnom poslovanju ove ustanove.

Na općim izborima 2014. godine Mesihović je ispred SDP-a izabran u Parlament FBiH. Postavljen je za generalnog direktora UKCS-a početkom 2015. godine, a 7. prosinca podnio je neopozivu ostavnku na ovo mjesto.