Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić u emisiji Studio 4 rekao je da je varaždinska bolnica u teškoj situaciji te da je u njoj hospitalizirano oko 200 oboljelih od covida. Naglasio je da se pacijenti počinju hospitalizirati u priručne objekte, odnosno šatore.

Luetić je dodao da sama ta situacija govori o problemu s epidemijom covida u hrvatskim bolnicama.

"Mi smo u onoj crvenoj zoni, rekao bih da smo vrištećoj crvenoj zoni i svi trebaju jasno znati o čemu se ovdje radi. Dakle, liječnici, zdravstveno osoblje rješava posljedicu epidemije, no uzroci, priljev pacijenata i dalje je jednako visok te se treba poraditi na priljevu pacijenata u zdravstvene ustanove", poručio je predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Najugroženije tri županije

Dodao je kako su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija među najugroženijim županijama, pa tako i njihove bolnice. Dodao je da je i Grad Zagreb u sve težem epidemiološkom položaju te se boji da Hrvatska kreće prema negativnom smjeru epidemije.

Doktor Željko Blažinkov iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika kazao je da je stanje u bolnicama alarmantno te da su intenzivistički odjeli popunjeni, a broj respiratora limitiran.

Dodao je da je većina bolnica reorganizirala posao tako da su redoviti smještajni kapaciteti prenamijenjeni za oboljele od covida. Ako se ne smanji priljev pacijenata, nastat će, kaže, veliki problem sa smještajem i liječenjem bolesnika. Istaknuo je da su šatori posljednje rješenje, a smatra da će posebni problem stvarati liječenje teže oboljelih.

Blažinkov je poručio da treba promijeniti sadašnju politiku prema covidu te uvesti određene mjere da ne dođe do najgoreg scenarija. Dodao je da je Hrvatska udruga bolničkih liječnika otvorenim pismom upozorila da je stanje u bolnicama puno lošije nego što se prezentira javnosti te da je priljev pacijenata golem.

Blažinkov: Hrvatska je postala nova Italija

Ako se mjere uvedu ovog trenutka, one će se, ističe, vidjeti tek za dva do tri tjedna, a brojevi oboljelih svakodnevno su veliki te će vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite u jednom trenutku trebati reći gdje će se i kako oboljeli liječiti. Kazao je da će u jednom trenutku trebati odlučivati tko će dobiti respirator, a koga će se pustiti da umre. Poručio je kako se to još ne događa, ali u sljedeća dva tjedna moglo bi doći do takvih problema jer je sustav prenategnut.

Blažinkov je kazao da puno osoblja izlazi iz funkcije zbog zaraze covidom te neće biti medicinskog osoblja koje će moći liječiti pacijente. Naglasio je da se u većini bolnica radi koronavirusa obustavljaju programi zbog nedostatka osoblja.

Blažinkov je naglasio kako je broj umrlih velik te je Hrvatska postala nova Italija.