Tek je smrt doktora Lia Wenlianga, mladoga liječnika iz Wuhana koji je prvi upozorio svijet na pojavu smrtonosnog koronavirusa, potpuno rehabilitirala od partijskih optužbi i stigme izdajnika koji širi nepotrebnu paniku.

Vijest da je dr. Wenliang umro izazvala je golemo uznemirenje u Kini, pa su je nakon prve objave državni mediji čak bili povukli i iznova potvrdili nakon par sati.

Sad ga i najviši dužnosnici licemjerno proglašavaju nacionalnim herojem, a prije manje od par tjedana morao je na policijskim saslušanjima objašnjavati zašto širi neistine o nizu slučajeva oboljelih od virusa nalik na SARS.

On i sedam njegovih kolega su do neki dan u kineskim javnim glasilima stigmatizirani kao lažljivci, a slike su im uz optužbe objavljivane i u središnjim vijestima državne televizije.

Dr. Li je inicijalnu vijest o prijetećoj pogibelji objavio u chat-grupi koju je činilo oko 150 apsolvenata medicine. Javljajući kako je izvor podmukle zaraze najvjerojatnije na tržnici morskih plodova i voća Huanan, osjećao se dužnim informirati kolege da su pacijenti izolirani na intenzivnom odjelu njegove bolnice. Netko iz grupe je post proširio dalje na internetu kao screenshot, zajedno s imenom i funkcijom liječnika.

Represivni aparat ga je ubrzo teretio za kazneno djelo kršenja javnog reda i mira, tražeći od njega da prestane širiti saznanja o prijetećoj bolesti. Li je policajcima odgovorio: "Razumio sam".

No, crvena značka na njegovoj bijeloj kuti koja svjedoči o članstvu u Komunističkoj partiji nije mu uspjela zauzdati osobnu i stručnu savjest.

U zdravom društvu ne smije postojati samo jedan glas

U svom posljednjem intervjuu koji je dao kineskom magazinu Caixin, već vidno bolestan, Li je demantirao optužbe kako je tendenciozno širio neistine. Rekao je da je želio na prijeteću opasnost upozoriti svoje kolege liječnike, a ne širiti paniku.
''U zdravom društvu ne smije postojati samo jedan glas'', zadnje su riječi 34-godišnjeg Lija.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila kako beskrajno žali zbog smrti oftamologa Lija Wenlianga: „Njegov doprinos u borbi protiv virusa vrijedan je svake pohvale.“ Kineski dnevnik na engleskom Global Times sad također hvali njegovu profesionalnost, kao i pažljivost koju je pokazao suočavajući se s prijetećom epidemijom. A Nacionalna komisija za nadzor, državno tijelo za borbu protiv korupcije koje je osobno osnovao predsjednik Xi Jinping, naredilo je „neovisnu istragu o svim pitanjima koja u vezi s dr. Lijem postavljaju kineski građani“.

Korisnici tamošnjih društvenih mreža, naime, umrlog doktora koji je na vrijeme pokušao alarmirati naciju masovno slave kao junaka koji se nije plašio govoriti istinu. Na društvenoj mreži Weibou, kako javlja Deutsche Welle, posvetili su mu i kampanju pod hashtagom "Želimo slobodu mišljenja", ali su takvi forumi brzopotezno zatvoreni.

Baš kao i u davnom slučaju havarije černobilske nuklearke, zauzdana sloboda govora se i u modernoj Kini iznova pokazala tragedijom gorom i od nadiruće katastrofe.

Gotovo 600 mrtvih i oko 30 tisuća oboljelih u ovoj zemlji zorno svjedoči kako nijednom društvu, kao ni svijetu, ne može pomoći ni najbolja terapija ako su jezici zauzlani.

Jednako dobro znamo i da svi zatornici slobode govora danas nipošto nisu omeđeni Kineskim zidom.