Sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) razočaran je odnosom županijskih vlasti prema tom sindikatu te su od Vlade HNŽ-a još jednom zatražili odvojene pregovore oko novog kolektivnog ugovora.

Iz Sindikata podsjećaju kako su Vlada HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva HNŽ-a odlučilo voditi zajedničke pregovore o novom kolektivnom ugovoru sa sva tri sindikata zdravstvenih djelatnika i rješavati cijelo zdravstvo u paketu, suprotno svim ostalim županijama u Federaciji BiH, koje su, kako se navodi u priopćenju, postupile reformski i vizionarski, zaštitivši svoje liječnike, a time i pacijente omogućivši liječnicima zaseban kolektivni ugovor.

"Zar je moguće da nema nimalo razumijevanja za doktore medicine i stomatologije u našoj županiji, da nema razumijevanja za 25 godina učenja koliko treba da se postane specijalista, za stupanj naše odgovornosti prema pacijentu koji se ne može mjeriti s odgovornosti nikoga od ostalih uposlenih u zdravstvu? Zar je moguće da nam naš jučerašnji kolega, doktor medicine, sadašnji ministar ne želi priznati da sav taj trud koji je i sam prošao, sva odgovornost naša njemu ne vrijedi ni tih par sati vremena koliko traje jedan razgovor na pregovorima. Jedini argument da nam ne ispuni taj prvi zahtjev, odvojene pregovore, je to da nema vremena za nas", navodi se dalje u priopćenju.

Iz Sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) upozoravaju kako štrajk nije njihova želja, ali da liječnici nemaju drugog izbora.

"Mi smo tu za vas svaki dan, molimo vas sada da nam pružite svoju podršku kako bi izborili svoja prava, a kako bi vi imali dovoljan broj doktora i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ako naš status ne bude riješen, ostale županije, čiji ministri i Vlada su imali vremena za pregovore, bit će bogatiji za 600 novih doktora", poručili su članovi liječničkog sindikata, prenosi Fena.

Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u poželio je sreću drugim sindikatima u borbi za njihovoj prava te poručio kako njihove aktivnosti nisu usmjerene protiv drugih sindikata.

"Bez obzira što vam plasiraju neistine da je ovo naše protiv vas, mi vam kažemo da nije, nego da je zbog ostalih kolega u državi koji žive bolje od nas već desetljeće. Ti što vam plasiraju takve laži, pokušavaju da i u naše redove unesu nemir, ali mi znamo da su to isti kojima odgovara novih deset godina ovakvih plaća, a ovaj put ćemo biti pametniji i sami ćemo riješiti svoj status", stoji na kraju priopćenja za javnost Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Dnevnik.ba