''Ako bude zadovoljavajuća odluka Vlade nama štrajk više nije potreban'', rekla je Kristina Bevanda, predstavnica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanske županije.

Bevanda je rekla kako će Vlada  HNŽ-a na sjednici donijeti odluku o zasebnom kolektivnom ugovoru koje traže, te kako će pregovori s Vladom početi 4. travnja. 
 

Liječnici također traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

U ponedjeljak su se sastali predstavnici Vlade HNŽ-a sa Sindikatom liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u. Sastanku su prisustvovali i ravnatelji zdravstvenih ustanova iz HNŽ-a, te direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak.

Bevanda je rekla kako su ravnatelji zdravstvenih ustanova dali potporu liječnicima.

''Nad polovičnom većinom su ravnatelji podržali liječnike u smjeru zasebnog kolektivnog ugovora i udovoljavanja koliko je financijski moguće da se ovaj štrajk, naravno, što prije okonča'', rekla je Bevanda i dodala: ''Položaj liječnika u HNŽ-u je jako loš, danas najlošiji u cijeloj Federaciji. Sada službeno imamo najlošije plaće u cijeloj Federaciji. Odlasci liječnika se naravno broje, već sada u stotinama na području Federacije, u desetinama na području HNŽ-a''.

Podsjećamo, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) jednoglasnom odlukom stupili su u štrajk.

Liječnici od ponedjeljka liječe samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.