"SSDMiSuHNK/Ž će u ponedjeljak potpisati protokol o pregovaranju, gdje tražimo od županijske Vlade da nas odvoje u naš kolektivni ugovor.  Ukoliko Vlada ne udovolji zahtjevu, stupamo u novi štrajk koji može  voditi i do kolektivnog otkaza", kazala je za Bljesak.info Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ.

Županijska vlada je na svojoj posljednjoj sjednici u prošli petak u Mostaru donijela odluku o postupku pregovora za zaključenje granskog  kolektivnog ugovorima o obvezama poslodavaca i radnika iz ovlasti  zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije, te početak  pregovora sa reprezentativnim sindikatima - Nezavisnim strukovnim  sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikata liječnika medicine i  stomatologije HNŽ, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar.

Pregovarački proces s Vladom HNŽ je najavljen za 26. veljače u Mostaru.

Sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ je nakon zaprimljenog  sudskog rješenja o zabrani štrajka, privremeno obustavio štrajk 13. veljače, te pokrenuo pravne žalbe na odluku Općinskog suda Mostar.

Podsjetimo, od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za liječnike medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u  drugim županijama.

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te  povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.