Federalni sindikat liječnika medicine i stomatologije polusatnim štrajkom održanim u utorak 7. svibnja prozvao je Vladu FBiH jer ne želi pristupiti pregovorima za Kolektivni ugovor na razini FBIH, piše Bljesak.info

''Ovim štrajkom želimo Vladi ukazati na ozbiljnost situacije u zdravstvu i da smo spremni boriti se do kraja za svoja prava. Trenutno su prava liječnika različita i do 50 posto, ovisno u kojoj županiji je liječnik uposlen, i mi Kolektivnim ugovorom tražimo ujednačavanje tih prava kako bi time pokušali zadržati zdravstvene radnike koje imamo'', rekla je predsjednica Sindikata dr. Marina Berberović, koji su se okupili ispred Sveučilišne Kliničke bolnice u Mostaru.

Uz razlike u plaćama u pojedinim županijama, kako navode, razlikuje se i broj dana godišnjih odmora, broj slobodnih dana, dodaci na plaću, uvjete rada, odnosno sva prava koja se reguliraju Kolektivnim ugovorom.

Navode kako ovolike razlike doprinose odlasku, kako između pojedinih županija, tako i iz Federacije, te su, izuzev većih plaća, vani bolji i uvjeti rada.

''Postoje razrađeni normativi rada, kod nas to ne postoji. Ne postoji normativ koliko danas jedan liječnik može pregledati pacijenata, koliko jedan kirurg mora napraviti operacija, nego broj pacijenata koji dođe u ambulantu, liječnik koji radi taj dan to mora odraditi tako da su zdravstveni radnici preopterećeni upravo zbog tog nedostatka. Od Vlade smo tražili i reformu zdravstva u cijelosti gdje bi pričali o našim pravima, o pravima pacijenata kako bi mogli sve unaprijediti. No, ni ova Vlada, kao ni prethodna, nije pokazala sluha za naše probleme'', rekla je Berberović i dodala kako ako se nastavi ignoriranje od strane Vlade da ne prežu ni od generalnog štrajka.

I dr. Elvedin Habibija, predsjednik sindikata Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić i potpredsjednik Sindikata liječnika HNŽ, navodi kako, ako se nastavi ignorantski odnos Vlade prema njima, da će, iako to ne žele, biti prisiljeni stupiti u generalni štrajk.

''Ovo je štrajk upozorenja zbog ignoriranja federalne Vlade zahtjeva Sindikata liječnika koji traju već sedam, osam mjeseci, čak i više. Pokušali smo na svaki mogući način da ne idemo radikalno, zbog samih pacijenata, no međutim očito to ne pije vode. Sve što smo pokušali, na kraju je ispalo da smo mi zamajavani'', rekao je Habibija.

Naglasio je kako je njihov jedini zahtjev da se pregovara i razgovara sa Sindikatima, da se pokuša riješiti problem na neki ljudski i normalan način.

''Međutim s njima ne postoji način. Mi smo morali predati užbu, jer su naveli kako mi nemamo pravo pregovarati. Pregovarano je s drugim branšama za Kolektivni ugovor, zašto netko može, netko ne? Očito oni nisu zainteresirani za problem zdravstva. Liječnici odlaze, nije više ni stvar financija, nikad nitko nije došao da pogleda, da se pobrine i vidi u kojim uvjetima mi radimo. Kad bi se iskreno zainteresirali došli bi do rješenja problema'', dodao je.

Podsjećamo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH podigao je u petak 3. svibnja tužbu protiv izvršne vlasti entiteta.

Iako se zdravstvo financira na županijskoj razini i kolektivni ugovori se sklapaju sa županijama, a Sindikati pojašnjavaju pojašnjava da u Sindikatu imaju i ustanove kojima je osnivač Vlada FBiH (klinički centri), a tu su i ustanove poput Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji bi Vlada FBiH trebala u potpunosti financirati.

Sindikat ne traži od Vlade FBiH da ona financira federalni kolektivni ugovor, nego da sa Sindikatom dogovori koja su to prava koja bi važila u cijelom entitetu.