Pothvat vrijedan divljenja izveli su u zagrebačkoj bolnici. Presadili su istodobno srca dvama pacijentima, a u sljedeća dva dana još jedno te ugradili mehaničko.

18. svibnja iz Eurotransplanta je došla informacija da su dva srca u Europi spremna za hitnu transplantaciju. Koordinatori s KBC-a Rebro rade svoj posao, a hitno se okupljaju dva kirurška transplantacijska tima. Liječnici i medicinsko osoblje dolaze u bolnicu iz kreveta.

Nekoliko sati kasnije događa se nešto prvi put viđeno u našoj povijesti, nešto što može obaviti svega nekoliko najboljih transplantacijskih centara u svijetu - u dvije operacijske sale odvijaju se istodobno dvije transplantacije srca. Zahvat na muškarcu vodio je šef transplantacijskog tima na Klinici za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb, doc. dr. Hrvoje Gašparović, a zahvat na pacijentici u drugoj sali radio je dr. Ante Lekić.

Samo dan kasnije jednom su pacijentu ugradili umjetno srce, a dan nakon toga transplantirali još jedno srce. U tri dana na Rebru su tako presađena tri srca i ugrađeno jedno mehaničko. Rezultat kojim bi se ponosio bilo tko u svijetu, piše 24sata.

Godišnje se na Rebru presadi 21-24 srca, a od prve transplantacije, 1988. godine, presađeno ih je oko 250. U svijetu je godišnje između 4000 i 5000 takvih operacija.