Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH ovom prilikom želi upozoriti javnost i sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti, kako na razini BiH, tako i na razini Federacije, te kantona/županija da je došao posljedni trenutak za donošenje hrabrih odluka. Odluka koje će spasiti nebrojene živote u narednom periodu, priopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Riječ je o procesu cijepljenja protiv oboljenja Covid-19.

Kao zdravstveni radnici koji svakodnevno vode borbu sa pandemijom, suočavajući se s velikim izazovima u medicinskoj praksi, u danima kada gubimo na desetine života, istaknuto je u priopćenju, smatramo svojom obavezom da još jednom upozorimo na to da više nemamo vremena za gubljenje.

Proces cijepljenja je počeo u cijelom svijetu, pa i regiji. Država BiH, kao ni njeni entiteti praktično nemaju do kraja izrađen ni plan cijepljenja, ističu.

''Ono što nas plaši je nedopustivo kašnjenje u nabavci cjepiva. Nijedan izgovor koji ovih dana slušamo od kantonalnih i entitetskih vlada nije opravdan. Nema opravdanja za nečinjenje, predaju i malodušnost'', istaknuto je.

Savez ovom prilikom poručuje javnosti da će pokušati stupiti u kontakt direktno s proizvođačima koji imaju odobrenje SZO (Svjetske zdravstvene organizacije) ili regulatornih agencija EU i SAD-a, u nastojanju da se postigne dogovor o interventnom uvozu cjepiva.

''Potpuno smo svjesni činjenice da samostalno to ne možemo osigurati, ali i ovom prilikom apelujemo na državu, entitete i kantone da se uključe da u sinergiji sa Sindikatom doktora osiguramo nabavku cjepiva. Kao doktori, ali i ispred svih zdravstvenih radnika, poručujemo da su nam hitno potrebna snažna oruđa za borbu. Najsnažnije koje imamo je cjepivo. Upravo ona znači život i vraćanje u normalnost kakvu smo ranije imali'', naglašeno je.

Danas će, poručuju, uputiti zahtjeve za hitan sastanak nadležnim entitetskim i kantonalnim ministrima zdravstva kako bi se ovaj problem riješio.

Sindikat doktora je spreman da u okvirima svojih mogućnosti materijalno doprinese nabavci cjepiva za sve.

Također želimo podcrtati da je u toku finaliziranje prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata u FBiH, koji priprema Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, te Federalna vlada. Iako smo imali obećanja da će prijedlog Zakona biti usvojen na sjednici Federalne vlade do kraja 2020. godine, to se nije dogodilo, navedeno je.

''Zahtjevamo od Federalne vlade da navedeni prijedlog Zakona usvoji i pošalje Parlamentu na dalje postupanje, jer se radi o tekstu koji je već dobio neophodne suglasnosti i koji doktorima omogućava da konačno riješe sve nedoumice oko budućnosti i uloge koju doktorski sindikat treba da ima u socijalnom dijalogu'', istaknuto je.

Iskreno se nadamo da će Federalna vlada u narednih nekoliko dana pokazati razumijevanje i konačno dovršiti posao koji se od nje očekuje, poručeno je iz Sindikata.