Sigurnosni pojas u vozilima neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre liječnici. Ova odredba bi trebala biti uvrštena u Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čije su izmjene u tijeku.

U Zakonu koji je trenutno na snazi navodi se da su vozač i osobe koja se prevoze vozilom dužni koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u prometu na javnom putu.

"Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti osobe koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje pojasa tijekom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta tog lica", navodi se u predviđenim izmjenama.

Komentirajući ove odredbe, Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa RS, ističe za "Nezavisne" da je njihov prijedlog bio da se ide s takvim izmjenama, ali bez preciziranja o tome u kojim situacijama građani neće morati vezivati pojas.

"To bi trebalo da se regulira pravilnikom koji donosi Ministarstvo zdravlja, odnosno da struka kaže tko ne može koristiti pojas. To, dakle, ne treba stajati u zakonu, dovoljno je da piše da sigurnosni pojas ne moraju vezivati osobe koja to ne mogu činiti iz zdravstvenih razloga", rekao je Radović za "Nezavisne".

Njemu se, kako kaže, u proteklim godinama nekoliko građana već obraćalo ovim povodom.

"Recimo, bio je tu jedan čovjek koji ima ugrađen pejsmejker, pa mu je navodno liječnik rekao da ne bi trebalo da koristi pojas. Može se pretpostaviti da ima fizičkih stanja, odnosno oboljenja gdje bi korištenje pojasa imalo negativan utjecaj", rekao je Radović.

Kako dodaje, ove izmjene bi trebalo u praksi da se provode tako da liječnik odluči o tome tko ne mora da koristi pojas te da on da uvjerenje pacijentu, koji ga potom predočava na zahtjev policije.

"Dakle, takve osobe bi nosile uvjerenje i pokazale ga policajcu koji vozilo zaustavi", naglasio je Radović.

Rade Dujaković, specijalist interne medicine iz Banja Luke, kaže za "Nezavisne" da je činjenica da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučivo.

"Vrlo često kad vozite, recimo u svom privatnom automobilu, pacijenta koji je srčani ili plućni bolesnik, on ne podnosi pojas", pojašnjava Dujaković.

Prema njegovim riječima, sigurno je da postoji kategorija stanovništva gdje pojas može pogoršati zdravstveno stanje.

"Liječnicima bi se moglo dati povjerenje da prostudiraju svaki pojedinačni slučaj. Dakle, svaki pojedinačan slučaj bi trebalo razmotriti, ali takvo nešto ne bi smjelo biti zloupotrijebljeno. Znači, sigurnost prometa ne bi smjela biti ugrožena", naglasio je Dujaković u izjavi za "Nezavisne".

Podsjetimo, u Zakonu, koji je na snazi, navodi se da će kaznom od 100 do 300 KM biti kažnjen vozač ili drugo lice koje se za vrijeme vožnje ne veže sigurnosnim pojasom.