Marija Stanković (30), doktorica medicine s prosjekom 9,57, jedina je doktorica koji živi na području općine Gadžin Han u Srbiji, ali, nažalost, nije zaposlena.

Stanković je od samog diplomiranja 2015. jedina liječnica na "birou" u Gadžinom Hanu, međutim posao do sada nije uspjela dobiti ni u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu, niti u drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

"Prijavljivala sam se na natječaje u Nišu, Beogradu, Čačku, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu. Zvali su me iz klinika u Beogradu četiri do pet puta jer sam ulazila u najuži izbor, ali su na natječajima uvijek posao dobijali neki drugi ljudi. Od ostalih sam samo dobijala informacije kako je netko drugi primljen", rekla je Stanković za agenciju Beta.

Stanković sa suprugom Milošem i petogodišnjim bliznakinjama Irinom i Isidorom živi u rodnom Donjem Dragovlju, u kojem je živjela i tijekom završetka Medicinske škole i Medicinskog fakulteta u Nišu. Do diplome Medicinske škole, a potom Medicinskog fakulteta stigla je putujući autobusom do 40 kilometara udaljenog Niša, što je značilo polazak iz Donjeg Dragovlja u pet sati ujutru i, vrlo često, povratak posljednjim autobusom u 22 sata.

"Novac za moje studije moj otac je osiguravao sjekući drva u planini i prodajući ogrijevno drvo. Poginuo je u planini sjekući drva kada sam bila na petoj godini studija", kazala je Stanković.

Donedavno bez posla je bio i suprug mlade liječnice, ali je srećom on nedavno uspio zaposliti se u mljekari u Gadžinom Hanu. 

"Snalazimo se nekako za život. Živimo od dečjeg dodatka i minimalne zarade koju zarađuje suprug. Pomažu nam koliko mogu i suprugovi roditelji, mada svekrva prima minimalac, dok svekar ima minimalnu mirovinu", kazala je Stanković.

Dok traga za poslom Stanković ne sjedi "skrštenih ruku", već volontira u selu i pruža pomoć mještanima kada im je potrebna medicinska pomoć.