Dok se pripremamo za zimsku sezonu prehlade i gripe, suočeni smo i s porastom novooboljelih od covida-19. Neki simptomi koronavirusa i prehlade se preklapaju, a dr. Sarah Jarvis ima savjete kako razlikovati to dvoje.

Tri su znaka da imate prehladu, a ne covid-19.

"Curenja nosa ili začepljen nos te upala grla rjeđe se javljaju kod covida nego kod prehlade", navodi Jarvis.

"Ako imate ove simptome, a nemate povišenu temperaturu, novi kontinuirani kašalj ili gubitak mirisa i okusa, ne trebate se testirati na covid", dodala je.

Dodala je da se simptomi javljaju najčešće pet dana nakon što ste bili izloženi virusu, ali to može varirati i simptomi se mogu pojaviti u rasponu od dva do 12 dana od izlaganja, piše Express.co.uk.

Brojni ljudi koji su oboljeli od covida-19 postali su i umorni te su imali poteškoća s disanjem, što se rijetko događa kod oboljelih od prehlade, pojasnila je Jarvis.

"Općenito govoreći, začepljenje nosa, kihanje i curenje iz nosa tipičniji su za prehladu, a simptomi se mogu pojaviti 2-3 dana nakon izlaganja, traju samo nekoliko dana i obično su blaže težine", kazala je Jarvis.

Ako se simptomi kroz nekoliko dana ne počnu povlačiti ili vam se stanje pogorša, poželjno je kontaktirati liječnika. Osim redovitog pranja ruku, nošenja maske i držanja fizičke distance, Jarvis savjetuje i da ojačate imunološki sustav kako bi se bolje zaštitili i od prehlade i od koronavirusa.