Liječnica Mira Stanojčić iz Gornjeg Milanovca jutros je službeno predala zahtjev za promjenu spola jer smatra da je diskriminirana u odnosu na muškarce koji u mirovinu odlaze kasnije od žena, dok ona od 12. listopada mora u mirovinu sa 60 i pol godina.

Dugogodišnji direktor GAK "Narodni front" u Beogradu Dušan Stanojević, koji radi tu vrstu kirurških intervencija, izjavio je za agenciju Beta da je od danas počela procedura za promjenu njenog spola.

 "Više od 30 godina radim ove kirurške zahtjeve,  a ovo je prvi put da netko želi promijeniti spol iz ekonomskih razloga. Procedura traje dvije godine, jer se čitav tim stručnjaka mora izjasniti", rekao je profesor Stanojević. On je istakao da promjenu spola ljudi obavljaju uglavnom iz medicinskih razloga, ali da je taj slučaj jedinstven jer je pacijentica pokazala veću snagu od muškaraca, zbog čega će intervenciju uraditi besplatno, prenosi N1.

Liječnica Stanojčić je liječnica specijalist za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Općoj bolnici u Gornjem Milanovcu, a po zakonu mora u mirovinu i već je dobila rješenje da ide na neiskorišteni godišnji odmor.

Ona je rekla da je neshvatljivo da u istom poslu muškarci budu privilegirani, a stalno se govori o ravnopravnosti spolova, pri čemu je poseban problem deficit liječnika specijalista, jer neće imati tko obavljati njen posao, piše N1.

"Zašto u mirovinu ne mogu ići žene koje rade u proizvodnji i nose ogromne terete,  već se moraju izjednačavati s muškarcima, a nama je lakši fizički posao pri čemu se pravi veća diskriminacija", upitala je ona.

Prema njenom mišljenju, u pitanju je pravno nasilje i apsurd zbog čega želi  iz revolta dokazati da ne postoji rodna ravnopravnost i da se "umjesto sposobnosti i znanja gleda u spol".