Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerka Ivankovića–Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM, a ovom odlukom zabranjeno mu je obnašanje ministarske dužnosti u naredne dvije godine.

Ivanković–Lijanović je novinarima BIRN-a BiH rekao da još uvijek nije dobio službenu obavijest, te da odluku ne bi htio komentarati.

Žalba u dijelu presude za Stipu Šakića je odbijena, te je on pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 18.000 KM.

Još jedan postupak u tijeku

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Tuzli 2018. godine, Ivanković – Lijanović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju devet godina za počinjenje kaznenih djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela i zlouporabe položaja ili ovlaštenja, dok je Stipi Šakiću za počinjenje ovih djela određena kazna od jedne godine zatvora i novčana kazna u iznosu 18.000 KM.

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam osoba je u Sudu BiH u tijeku obnovljeni postupak nakon što je ukinuta prvostupanjska presuda kojom su zbog organiziranog kriminala, pranje novca, porezne utaje te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava osuđeni na ukupno na 52 godine i osam mjeseci zatvora.

Tom presudom je Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 (KM), Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.