''Osim Interexa, Bingo je navodno preuzeo i Tuš kako bi sve prodao Lidlu koji bi na tržište BiH trebao ući iduće godine'', navodi portal eKapija ističući kako su se vijesti iz trgovinskog sektora nastavile prepričavati u kuloarima i dobivati novi epilog.

Naime, eKapija navodi kako se proteklih mjeseci u trgovinskom sektoru BiH doghađaju nagli preokreti. Konzum je preuzimanjem Mercatora zauzeo vodeće mjesto među stranim trgovačkim lancima u BiH. Ubrzo zatim u javnosti su se pojavile i informacije da Bingo preuzima Interex, Konkurencijsko vijeća je zaprimilo Prijavu koncentracije po kojoj privredni subjekt Bingo d.o.o. Tuzla, namjerava steći kontrolu nad C.D.E.B. Trgovačko društvo d.o.o. Sarajevo (Interex) i European Retail Company d.o.o. Bijeljina.

''I pored nedavne potvrde za naš portal od strane Lidla da još uvijek neće ući na tržište BiH, pouzdan izvor tvrdi da će se to ipak dogoditi iduće godine i da samo ostaje pitanje ulazi li s brendom Lidl ili Kaufland'', navodi eKapija.

Muris Pozderac zadužen za trgovinske lance pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH za eKapija.ba kaže kako su velike turbulencije u sektoru trgovine. Međutim što se tiče preuzimanja Tuša od strane Binga sumnja da će Bingo ući u nesigurnu priču jer to do sada nisu radili. Što se tiče dolaska Lidla na tržište BiH, kaže kako oni neće doći na nešto što nije uređeno.

"Ukoliko se Lidl odluči doći sigurno je da neće ući s pozicije malog trgovačkog lanca, da će mu trebati određena kvaliteta i pozicija objekata", kaže Pozderac, pojašnjavajući kako bi kupovinom Binga od strane Lidla izgubili najveći domaći lanac u BiH.

Pozderac se osvrnuo i na događanja u trgovinskom sektoru u čijoj priči oko kupovine se spominje i Tuš koji je nedavno zatvorio prodavaonice u BiH, ostavio radnike na ulici i napravio dug prema dobavljačima od oko 20 milijuna KM. Kaže kako Bingo nije kupio Tuš, nešto su pregovarali i logično je da neće napraviti takav potez i uraditi nešto gdje će sigurno izgubiti imovinu koja je blokirana.

"Tuš nema imovine jer je većina objekata pod leasingom tako da su banke vlasnici. Kada dođe do naplate, logično je da će banke biti prve na listi", kaže Pozderac, smatrajući kako postoje i druge stvari i da se radi o smišljenom pokušaju prevare od strane Tuša koji je iskoristio nekvalitetna zakonska rješenja koja su mu to i omogućila.

Dodaje, kako se promjene u trgovini događaju u cijelom svijetu, no napominje kako državne institucije trebaju na neki način zaštititi domaće proizvođače i potrošače, kako se ne bi događala situacija slična ovoj sa Tušem gdje je i laiku jasno da se radi o nečasnim radnjama i namjerama.