Iako se dolazak njemačkog trgovačkog lanca Lidl u Bosnu i Hercegovinu odvija pod velom tajne, što je u skladu s politikom te kompanije, prema saznanjima Klixa, daleko od očiju javnosti odvijaju se aktivnosti za osvajanje bh. tržišta.

Kada je riječ o rješavanju "papirologije", Lidl BiH d.o.o. registriran je na adresi Maglajska 1 u sarajevskoj općini Centar. Kao direktor društva naveden je Roland Schreiber, a Allen Halamić izvršni je direktor kompanije u našoj zemlji. Osnivač je njemački W E-International Zweite GmbH, a kapital Lidla BiH nešto je manji od milion KM, tačnije 977.915 KM.

Sarajevo, Banja Luka i Brčko

Osim u Sarajevu, Lidl je registrirao poslovnice u Banjoj Luci, u ulici Sime Šolaje 1a te Brčkom, u Bulevaru mira 22. Rukovoditelj obje poslovnice je Allen Halamić.

Prema saznanjima, predstavnici kompanije već su obavili susrete s predstavnicima sarajevskih vlasti, a vezano za lokacije. Kako je neformalno potvrđeno, Vlada Kantona Sarajevo njemačkom investitoru za potrebe distributivnog centra ponudila je lokaciju na potezu Bojnik – Butila.

Kako su iz delegacije Lidla izrazili i interesiranje za lokacije trgovina, Vlada je uputila upit sarajevskim općinama i one su uglavnom pozitivno odgovorile glede iznalaženja lokacije do 10.000 kvadratnih metara, što je prema kriterijima Lidla.

Nije isključeno ni Istočno Sarajevo

Kao jedna od lokacija spominje se i devastirani Dom umirovljenika u Nedžarićima, općina Ilidža, koji Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati.

Indikativno je da je Vlada FBiH nedavno dala suglasnost za novi pokušaj prodaje, nakon čega je upućen javni poziv za dostavljanje ponuda putem zatvorenih koverti. Na prodaju je ponuđena ukupna površina zemljišta od 17.611 kvadratnih metara s devastiranim objektima, po početnoj cijeni od 10,3 milijuna KM. Naglašeno je da je namjena objekta poslovna, a ponude je trebalo dostaviti do 18. svibnja.

Otvaranje ponuda i direktni pregovori s ponuđačima bili su zakazani za 4. lipnja. Međutim, u Zavodu PIO ne otkrivaju detalje. Na upit koliko je ponuda pristiglo, kako su protekli pregovori i kakav je ishod istih, dobili odgovor tek "da prodaja još nije zaključena".

Iako su se vlasti u Sarajevu stavile na raspolaganje da olakšaju administrativne i tehničke procedure, klix saznaje da nije isključeno ni da Lidl poslovanje najprije otpočne u Istočnom Sarajevu.

Koliko su ove informacije točne, nisu pokušali provjeriti u Lidlu BH, s obzirom na to da kompanija još nije registrirala ni telefonski broj.