Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o europskom odgovoru na krizu sirijskih izbjeglica, priopćila je Bijela kuća.

"Dvoje čelnika složili su se o potrebi cjelovitoga europskog rješenja, u kojem bi sve članice EU prihvatile pravednu raspodjelu izbjeglica", priopćila je Bijela kuća.

"Obama i Merkel su razgovarali i o tome kako ublažiti uzroke priljeva izbjeglica, posebice kroz olakšavanje političke tranzicije, koja bi mogla ujediniti Sirijce," navodi Bijela kuća.

Francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron složili su se u utorak navečer na susretu u Chequersu (središnji dio Engleske) "o potrebi dinamizacije političkog procesa" u Siriji.

"Složili su se oko potrebe dinamizacije političkog procesa uz spremnost da rade zajedno" glede Sirije, gdje je režim Bašara al-Asada primio u utorak od ruskog saveznika borbene zrakoplove i novo oružje za borbu protiv IS-a.
Po njima, "dobar dio odgovora na izbjegličku krizu leži u rješavanju situacije u Siriji", priopćile su službe britanskog premijera.
Dok se pripremaju za summit šefova država, odnosno vlada u Bruxellesu, britanski premijer David Cameron napominje kako je potrebno sve ekonomske migrante vratiti njihovim zemljama, piše Sky News.

Odluka o relokaciji 120.000 ljudi diljem Europe, nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, već je mnoge digla na noge te traže alternativna rješenja.

Na sastanku s francuskim predsjednikom Hollandeom, britanki je premijer pozvao ostale europske lidere da učine isto, da vrate sve ekonomske migrante u njihove zemlje, sve one koji nemaju osnove za traženje azila.

Hollande i Cameron sastali su se u službenoj seoskoj rezidenciji britanskog premijera te podrobno razgovarali o Siriji i Libiji.
Istaknuli su "potrebu da produže razgovore na srijedu kako bi pomogli zemljama susjedima Sirije gdje bi onda moglo ostati više izbjeglica", prigodom izvanrednog europskog summita šefova država u Bruxellesu.

Oni su rekli da se mora učiniti više na povratku onih s neutemeljenim zahtjevima za azilom. (Hina)