Osvježavajući, prozračni kolači s kremom i voćem uvijek su pun pogodak, a pogotovo kad planirate jelovnik na kojem će se naći zasitna jela poput pečenja i francuske salata - sasvim razumljivo, pa tko bi nakon takve "manjative" posegnuo za fetom torte od oraha i čokolade? Ledeni vjetar jedna je od najboljih opcija jer ne samo da je lagan, a spektakularan i svima drag, nego je i sjajan način za potrošiti višak bjelanjaka preostao od pripreme sirnica.

Recepata za ledeni vjetar na društvenim je mrežama u izobilju, to je tako kad je riječ o popularnim jelima, ali nisu svi jednako dobri. Naš je provjereno izvrstan, a dobili smo ga od prave majstorica za slatko, Mostarke Veldine Cokić, diplomirane je pravnica koja se ozbiljno i uspješno posvetila slastičarstvu te mu je posvetila odličan Instagram profil, Eksplozija slatkog.

Veldina za svoj ledeni vjetar koristi klasičnu kuhanu kremu, u koju idu i žumanjci, a ako ste se vi na ovu slasticu namjerili želeći potrošiti višak bjelanjaka, umjesto predložene kreme možete koristiti kremu chantilly - a to je samo fensi naziv za sasvim obično tučeno slatko vrhnje, lagano zaslađeno i aromatizirano vanilijom. Super će se uklopiti u ovaj recept.

Ledeni vjetar

Sastojci:

Kora:

9 bjelanjaka
300 g šećera
1 žlica octa
prstohvat soli

Krema

9 žumanjaka
1 vanilin šećer
50 g gustina
50 g brašna
80 g šećera (po želji)
1 puding od vanilije
800 ml mlijeka
150 g mascarpone sira ili 150 g maslaca

Dodatno:

500 ml slatkog vrhnja
voće po želji

Priprema:

Sastojke za koru mutite dugo, sve dok se šećer ne otopi pa oblikujte koru i stavite je peći u pećnicu koju ste maksimalno zagrijali, a čim ste stavili koru smanjili temperaturu na 150°C. Pecite sat vremena bez otvaranja pećnice, a pečenu i ohlađenu koru prerežite na 3 jednaka dijela.

Za kremu skuhajte sve sastojke osim mascarponea/maslaca kao puding. Kad se ohladi, kremi dodajte mascarpone/maslac.

Istucite vrhnje u šlag i podijelite ga na tri dijela. Dio voća odvojite za ukrašavanje, ostatak narežite na ploške.

Na prvi komad tijesta stavite koru pa voće i zatim šlag te ponovite još tri puta i ukrasite po želji.

​Napomena: od tučenog slatkog vrhnja možete oduzeti 4 žlice i izmiješati ih s kremom, bit će prozračnija.