Usporedba najnovijih snimaka Himalaja sa onima od prije 40 godina pokazale su da se led s tog planinskog lanca topi dvotruko brže.

Znanstvenici su uporedili fotografije koje su u vrijeme Hladnog rata snimili američki izvidnici s nedavnim slikama iz posmatračkih misija svemira.

Istraživanje je pokazalo da se od 2000. godine visina glečera smanjivala za pola metra godišnje, a znanstvenici tvrde da su klimatske promjene glavni uzrok te pojave.

Tim sa američkog Sveučilišta Columbia otkrio je da je između 1975. i 2000. nestajalo u prosjeku četiri milijarde tona leda svake godine.

Međutim, između 2000. i 2016. godine, brzina topljenja glečera se gotovo udvostručila - nestajalo je oko osam milijardi tona godišnje.

''Osam milijardi tona leda je dovoljno da ispuni 3,2 milijuna olimpijskih bazena godišnje. Glečeri najviše gube led na dnu, gdje je najrazređeniji. Neki su se istanjili po pet metara za godinu dana 00, objasnio je za BBC Joshua Maurer sa Sveučilišta Columbia.

Znanstvenici tvrde da bi kontinuiran gubitak leda mogao ostaviti trajne posljedice.

Kratkoročno gledano, topljenje leda bi moglo uzrokovati poplave, dok bi se dugoročno milijuni ljudi koji zavise od voda sa planina, tijekom sušnih godina mogli suočiti s veoma ozbiljnim poteškoćama, prenosi Al Jazeera Balkans.