Najmanje 300.000 djece je umrlo zbog lažnih lijekova koje su distribuirale razne kriminalne grupe u siromašne zemlje, a ti lijekovi pravljeni su zastarjelom opremom u postrojenjima punim štetočina i insekata, navodi se u novoj studiji Američkog društva za tropsku medicinu.

Nova studija ističe da jedna od najvećih opasnosti za smrt djece širom svijeta dolazi u obliku lažnih lijekova za liječenje malarije, pneumonije i drugih bolesti.

''Svake godine stotine tisuća djece umire zbog lijekova lošeg kvaliteta ili potpuno lažnih lijekova'',  rekao je jedan od autora studije i predsjednik spomenutog društva Joel Breman.

Breman je dodao da je broj lažnih i nedovoljno kvalitetnih lijekova u porastu i naveo primjer farmaceutskog giganta “Fraisera”, koji je 2008. pronašao da je u 75 zemalja 29 njihovih proizvoda bilo lažirano, a deset godina kasnije taj broj je narastao na 95 lažnih proizvoda u 113 zemalja.

On je dodao da lažni i nedovoljno kvalitetni lijekovi čine 10 posto od svih lijekova i da je najveća zabrinutost povezana sa lijekovima protiv malarije, koji su odgovorni za smrt više od 150.000 djece godišnje.

Tako je samo u osam afričkih zemalja pronađeno 185 ponuđača tretmana za malariju koji nisu zadovoljavali potrebne kvalitete i samo 12 kompanija koje su nudile kvalitetne terapije. Veliki problem su i antibiotici za liječenje pneumonije kod djece.

''Svake godine lažni antibiotici uzrokuju smrt kod djece u istom broju kao i lažni lijekovi protiv malarije'', rekao jučer Breman.

Osim djece, na udaru ovakvih lijekova su i odrasli. U porastu je broj lažnih lijekova za liječenje kroničnih stanja kao što je povišeni tlak. Najčešće su to lijekovi protiv bolova, za bolesti srca, erektilnu disfunkciju i rak, a koji se često prodaju putem interneta.

Breman je dodao da ne treba glorificirati ilegalne tvornice koje ih prave i ne smiju nositi ime “laboratorija”.

''Ti lijekovi se prave u postrojenjima punim štetočina i insekata, sa opremom koja je zastarjela i prljava. Pilule takođe znaju biti prelivene fentanilom i drugim štetnim supstancama'',  ispričao je Breman.

Kao rješenje problema ilegalnih tvornica lijekova i lažnih medikamenata studija Američkog društva za tropsku medicinu navodi da je potrebno da se naprave međunarodni dogovori.

''Njima bi se riješila i tehnička pitanja, kao što je uvođenje najboljih metoda za test lijekova'', rekao Breman, prenosi Glas Srpske.