Praktički ne prođe dan a da se ne pojavi nekakva nova "napast" koja prijeti korisnicima desktop računala, tableta, pametnih telefona...

Jedna od takvih je svakako novi ransomware nazvan "Fantom", kojega je otkrio Jakub Kroustek, zaposlen u kompaniji AVG koja se bavi zaštitom računala i svih ostalih uređaja koji su spojeni na internet.

Fantom je nastao na otvorenom kodu ransomwarea EDA2 iznimno je opasan, jer ga većina korisnika neće niti primjetiti, s obzirom da je riječ o simulaciji - nadogradnje Windowsa.

Lažna nadogradnja će pokrenuti program WindowsUpdate.exe, sve će, pogotovo neiskusnijima, izgledati sasvim normalno, jer se pojavi poruka preko cijelog zaslona kako je u tijeku nadogradnja operativnog sustava Windows..., javlja Zimo.co.

Nažalost, dok se na zaslonu vrti postotak napretka nadogradnje, zapravo se kriptiraju svi podaci na vašem računalu, a čak i ako shvatite da se ne nadograđuju Windowsi, nego vas je napao Fantom, biti će kasno.

Možete i zatvoriti navedenu lažnu poruku, možete pokušati prekinuti cijeli proces, ali kriptiranje podataka će se nastaviti i sve vaše datoteke će dobiti ekstenziju .fantom, uz neizbježnu poruku gdje i koliko morate platiti otkupnine da biste dobili ključ za dekripciju vaših datoteka i vraćanje računala u normalno stanje.

Nema sumnje da će Fantom izazvati ogromne probleme velikom broju korisnika koji rade na Windowsima, a za sada nema podataka o tome koliko je računala već zaraženo ovim ransomwareom.