U jeku borbe protiv pandemije korona virusom bilježi se i značajna porast komunikacije putem društvenih mreža te je tako i mogućnost dezinformacija koje mogu prouzročiti paniku i dodatni strah kod građanstva još veća.

Naime, žitelje Rame uznemirila je informacija da se za motel na brani-HE Rama, u vlasništvu JP Elektroprivreda HZ HB, nabavlja određena količina hrane i ostalih potrepština za potrebe nekoliko osoba tijekom dva tjedna. Među mještanima se proširio strah jer sumnjaju da je riječ o mogućim oboljelim od korona virusa, visokih dužnosnika ovog poduzeća, ali i pojedinih visokih političkih dužnosnika, koji bi u motelu sa svojim obiteljima bili smješteni tijekom tog perioda, dok ova općina za sada ne bilježi nijedan slučaj oboljenja na svom području.

Ova kuloarska informacija među Ramljake je unijela toliko nemira da se čak spominje i blokada prilaska elektroprivredinom motelu.

Ivo Dedić, rukovoditelj pogona HE Rama, za Republiku je demantirao navedeno, ističući kako se radi o “dezinformacijama i propagandi”.

“U motelu i inače zna ponekad biti izmještena Uprava i znamo organizirati okupljanje Uprave i njihovih gostiju. Informacija o kojoj govorite je netočna i radi se o propagandi. Motel se normalno opskrbuljuje ukoliko bude potrebno za potrebe Ureda generalnog direktora, znači ukoliko to bude potrebno. Sve drugo su dezinformacije”, rekao je rukovoditelj pogona HE Rama Ivo Dedić.

Ovu informaciju nije želio komentirati načelnik Općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević. On je samo potvrdio da su općinski Krizni stožer i ova Općina osigurali prostore i smještajne kapacitete za eventualne potrebe zbrinjavanja osoba kojima bude određena izolacija u objektu Ekonomije sa 40 osoba te da će se, u slučaju povećanja broja osoba okjima bude određena izolacija koristiti i Dom za stare i nemoćne osobe koji je prazan.

Odgovarajući na ovu informaciju, predsjednica Kriznog stožera JP Elektroprivreda HZ HB Marija Buntić je kazala:

“Kao što sam već informirala javnost, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar poduzima posebne mjere u smislu nabavke i korištenja zaštitnih sredstava, provođenja Uputa nadležnih institucija i ustanova, te organizira svoj rad u novonastaloj kriznoj situaciji izazvanoj epidemijom zbog koronavirusa. Društvo će sve svoje objekte bez razlike i ograničenja koristiti u svrhe njihova postojanja, ne ovisno o novonastaloj kriznoj situaciji, pri tom poštujući preporuke i zapovijedi nadležnih”.

Ona je istaknula da je “JP EP HZ HB d.d. Mostar je odgovorno gospodarsko društvo, koje se bavi proizvodnjom, distribucijom i opskrbom električne energije”.

“Ne dozvoljavamo da nas bilo tko koristi u svoje dnevno-političke svrhe, nikada, a pogotovo sad u ovom kriznom vremenu jer je naš rad od vitalnog interesa za ljude, odnosno potrošače na našem opskrbnom području. Što se tiče osoba koje su u izolaciji jasno je propisano tko i na koji način određuje izolaciju, bez bilo kakve razlike, tako da dezinformacije da će se naš bilo koji objekt koristiti u te svrhe nema smisla uopće komentirati. Ponavljam, naš temeljni cilj, u ovom kriznom vremenu, je zaštita naših zaposlenika i potrošača, te uredna i kontinuirana isporuka električne energije na cijelom našem opskrbnom području”, istaknula je Buntić.

Inače, Stožer civilne zaštite Općine Prozor Rama donio je Odluku o proglašenju stanja nepogode na području općine Prozor-Rama i sukladno istoj donesena je odluka o obveznom evidentiranju osoba sa prebivalištem izvan ove općine gdje se određuje obveza svih osoba koje nemaju prebivalište, a koji borave na podučju općine duže od 12 sati ili duže od početka policijskog sata – obvezno javljanje Uredu Civilne zaštite općne Prozor-Rama.

Republikainfo.com