Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov predložit će američkom kolegi po dužnosti vrijeme za telefonski poziv o razmjeni zatvorenika, rekao je u za posjeta Uzbekistanu gdje je  potvrdio da Moskva podržava politiku "jedne Kine" aludirajući na Tajvan. Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da je SAD dao "važnu ponudu" Rusiji za oslobađanje dvoje Amerikanaca, američke košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Griner je u pritvoru od sredine veljače, kada je optužena za unošenje droge u Rusiju nakon što joj je u moskovskoj zračnoj luci pretražena prtljaga. Prijeti joj 10 godina zatvora, a suđenje zbog posjedovanja droge je u tijeku. Ona igra u profesionalnoj ligi u Rusiji dok u SAD-u nije košarkaška sezona.

Optužba za špijunažu

Whelan je priveden u prosincu 2018. i optužen za špijunažu, a zatim je i osuđen na 16 godina zatvora. Bio je u zemlji kako bi prisustvovao vjenčanju dok se Griner vraćala u svoj ruski tim. U zamjenu bi, po više izvora, iz američkog zatvora na slobodu mogao biti pušten ruski trgovac oružjem Viktor Bout.

Lavrov je na konferenciji za novinare kazao da se razgovori o razmjeni zatvorenika odvijaju od samita u Ženevi prošle godine kada su predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden pristali odrediti dužnosnike koji će pozabaviti tim pitanjem. "Moje ministarstvo nije u to uključeno, svejedno ću poslušati što Blinken ima za reći", rekao je Lavrov.

Podrška politici "jedne Kine"

Lavrov je trenutno u Uzbekistanu te će s Blinkenom razgovarati kada se vrati u Moskvu. "U idućih nekoliko dana ćemo našim američkim kolegama ponuditi datum za telefonski poziv", rekao je Lavrov. Lavrov je u Taškentu također ponovio privrženost Rusije politici "jedne Kine".

Dan ranije američki predsjednik Joe Biden rekao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da se američka politika kad je riječ o Tajvanu nije promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim nastojanjima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost duž Tajvanskog tjesnaca.

Peking je, nakon najave mogućeg posjeta predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, poručio Joeu Bidenu da se ne igra s vatrom. "Naše stajalište o jednoj Kini ostaje nepromijenjeno. Nije nam problem poštivati načelo kineske suverenosti", rekao je Lavrov.