Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je pozvao države oko Afganistana da ne primaju američke ili snage NATO-a nakon njihova povlačenja iz te azijske zemlje.

Kremlj je zabrinut da će islamisti nakon povlačenja savezničkih snaga pronaći uporište u Afganistanu i proširiti se na tom Rusiji strateški važnom području središnje Azije. Moskva ne želi i da na tom području, nekadašnjem dijelu Sovjetskog Saveza, osnaži prisutnost Zapada.  

"Pozivamo zemlje oko Afganistana da ne dopuste vojnu prisutnost američkih i snaga NATO-a koje se tamo planiraju preseliti nakon napuštanja Afganistana“, rekao je Lavrov.

Moskva bivšu sovjetsku regiju smatra obrambenom tampon-zonom

Šef ruske diplomacije izjavio je to u govoru putem videoveze na konferenciji o Afganistanu koja se održala u Teheranu, a kojoj su prisustvovali Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Lavrov je naglasio da je važno kontrolirati migracije iz Afganistana te da kriminalni i teroristički elementi već pokušavaju ući u susjedne države pod krinkom izbjeglištva.

Moskva bivšu sovjetsku regiju smatra obrambenom tampon-zonom, no ruski predsjednik Vladimir Putin je u lipnju ponudio Washingtonu da koristi ruske vojne baze u središnjoj Aziji, pišu novine Kommersant.

Rusija ima svoju najveću inozemnu vojnu bazu u Tadžikistanu koji s Afganistanom dijeli dugu granicu. Otkad su talibani preuzeli vlast u Kabulu, Rusi su pojačali svoju vojnu prisutnost u toj bazi.