Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je sinoć Sjedinjene Američke Države, Južnu Koreju i Japan da se pripremaju za rat sa Sjevernom Korejom, prenosi Associated Press.

Lavrov: SAD, Japan i Južna Koreja se pripremaju za rat

Lavrov je na konferenciji UN-a rekao da novi vojni blok koji su okupile Sjedinjene Države jača vojne aktivnosti i provodi velike vježbe.

"Retorika Južne Koreje "postala je još više neprijateljska prema Pjongjangu", rekao je. "Iz Japana također dolaze oštre poruke i ozbiljno se govori o uspostavi infrastrukture NATO-a uz pomoć SAD-a", tvrdi Lavrov.

Lavrov je rekao da je cilj tog vojnog bloka jasno izražen. "Oni se pripremaju za rat sa Sjevernom Korejom", uvjeren je Lavrov

Ruski šef diplomacije rekao je da su SAD, Južna Koreja i Japan također razgovarali o razvoju međusobne suradnje. “Prilično je smiješno kako su to formulirali, no jasno je da se radi o suradnji vezanoj za nuklearno oružje”, rekao je.

Prošlog su tjedna te tri zemlje izvele zajedničke pomorske vježbe u kojima je sudjelovao američki nosač zrakoplova, što je predstavljalo demonstraciju snage saveznika pred očima Sjeverne Koreje.

Prijetnje Kim Jong-una, Putin namjerava posjetiti Pjongjang

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un proteklih je tjedana naredio cijeli niz testiranja raznovrsnog oružja, ali i priprijetio Južnoj Koreji i SAD-u te time podigao napetosti u regiji. Diplomati SAD-a, Japana i Južne Koreje trebali bi se sastati u Seulu kako bi razgovarali o  odnosima s Pjongjangom.

S druge strane, Lavrov je rekao da se odnosi Rusije i Sjeverne Koreje "razvijaju aktivno i kvalitetno".

"Vidimo da Sjeverna Koreja pokušava biti neovisna od utjecaja drugih", rekao je.

Kim Jong-un jedan je od rijetkih svjetskih vođa koji otvoreno podupiru rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine. Aktivno je jačao veze s Rusijom u pokušaju da izađe iz diplomatske izolacije te ojača svoju poziciju, istovremeno ulazeći u sve veći sukob s Washingtonom, Seulom i Tokijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je inače rekao kako namjerava posjetiti Pjongjang u rujnu ove godine

"Neki vjeruju da su gospodari svemira"

Lavrov je usporedio nedavnu najavu Kim Jong-una da se Sjeverna Koreja neće ponovno ujediniti s Južnom Korejom s izjavom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji tvrdi kako neće biti palestinske države nakon rata između Izraela i Hamasa.

“Strašno je kada umjesto jedinstva imamo stvari koji nas dijele. Ipak, ovo je sustavan proces u mnogim regijama, a tom trendu najviše pridonose oni koji vjeruju da su gospodari svemira", tvrdi Lavrov.

Ne imenujući SAD i bivše zapadne kolonijalne sile, rekao je da zemlje koje su drugima nametale kako živjeti pola tisućljeća ignoriraju činjenicu kako su velika većina bivših kolonija sada neovisne države.

Bivše kolonijalne države ne trebaju Zapad, smatra Lavrov, misleći na BRICS-ov ekonomski blok gospodarstava u razvoju koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Članice BRICS-a pozvale su i Iran, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Etiopiju da se pridruže.

Lavrov tvrdi da se "bivše kolonijalne sile moraju suočiti sa stvarnošću u današnjem svijetu".

"Ne biste trebali misliti da ste tako jaki samo zato što imate dolar", rekao je.