Fotografija zapaljenog automobila, koja ne bi izgledala nimalo neprikladno za bilo koji holivudski akcijski blokbaster, prikazala je zapanjujuću moć novog američkog laserskog oružja koje može onesposobiti vozilo s udaljenosti od jedne milje (1609 metara).

Demonstrirajući snagu 30 kilovatnog lasera, fotografija pokazuje kamionet koji na poklopcu motora ima rupu od 20-ak centimetara iz koje izlazi dim.

Prototip uređaja nazvanog ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) uspješno je onesposobio motor vozila u svega nekoliko sekundi probnog rada.

Tijekom testa kamionet je bio postavljen na platformu te je motor radio kako bi se simulirala stvarna situacija.

Laser koristi tehniku kombiniranja spektralnih zraka što uzrokuje da više laserskih modula tvori jednu snažnu i visokokvalitetnu zraku, čineći tako laser vrlo učinkovitim, ali i vrlo smrtonosnim-

Ova će nova laserska tehnologija vrlo ubrzo zaživjeti na bojnim poljima budućnosti.

- Laseri optičkih vlakana uvode revoluciju u sustave direktne energije. Investiramo u svaku komponentu navedenog sustava - od optike preko kontrole zrake do samog lasera - veličine, težine i učinkovitosti. Testovi predstavljaju sljedeći korak u stvaranju lakog i snažnog sustava laserskog oružja za vojne letjelice, helikoptere, brodove i kamione - objasnio je Keoki Jackson, šef odjela tehnologije u Lockheed Martinu.

Prošle je godine američka mornarica instalirala prvo lasersko naoružanje, naziva Laws, na jedan od svojih brodova, USS Ponce, koji se trenutno nalazi u Perzijskom zaljevu.

jutarnji.hr