Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i naoružanju dodatno se ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uvjetima za nabavljanje oružja, rekao je predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Obradović je rekao da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.

On je rekao da ove zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku i gubitku vremena, javlja N1.

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim osobama, Obradović je rekao da je te odredbe potrebno drugačije definirati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo obiteljsko nasljeđe, trofej ili slično.

"Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće utjecati na sigurnost osoba i imovine", zaključio je Obradović.