Gerberi su zeljaste jednoljetnice koja narastu do 45 cm u visinu i oko 60 cm u širinu. U područjima s blagom klimom uzgajaju se kao trajnice. Može podnijeti nekoliko stupnjeva ispod ništice ako se prije zime pokrije petnaestak centimetara debelim malčem od slame.

Danas se većinom uzgajaju hibridni kultivari, uključujući i one patuljasta rasta, čiji cvatovi mogu biti većeg ili manjeg promjera. Cvatovi se nalaze na dugim cvatnim stapkama i odlikuju se intenzivnim bojama: crvenom, ružičastom, lososnom, narančastom, žutom, bijelom i krem, često s crnom sredinom.

Lagano se uzgaja, a cvate cijeloga ljeta. Odrezani cvjetovi drže se u vazi do 14 dana. Uzgaja se na osunčanu položaju u tlu bogatom organskom tvari i propusnom za vodu. Tijekom rasta i cvatnje redovito se zalijeva pazeći da se ne pretjera jer velika vlaga može prouzročiti truljenje u sredini rozete.

Ocvale cvatove treba odstranjivati radi poticanja daljnje cvatnje. Razmnožava se dijeljenjem biljke ili sjemenom. Listovi su poslastica za puževe, pa treba poduzeti mjere opreza.

Primjena: na miješanim gredicama, za rez.

Napomena: najbolje uspijeva u područjima s dugim, toplim ljetima i visokom zračnom vlagom.