Austrijski konzervativni čelnik Sebastian Kurz počeo je u utorak razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima nakon što njegova Narodna stranka (OeVP) nije uspjela osvojiti većinu potrebnu za formiranje vlade na prijevremenim izborima održanim prošli mjesec.

Kurz (33) nije isključio mogućnost koaliranja ni s jednom od četiri druge stranke i započeo je proces koalicijskih pregovora koji bi se mogao otegnuti sastavši se prvo s drugoplasiranima socijaldemokratima (SPO) te Slobodarskom strankom (FPOe) koja je na izborima osvojila treće mjesto.

U srijedu će se sastati s druge dvije stranke, Zelenima i liberalima Neosa, u pokušaju da postigne dogovor koji bi mu osigurao glasove 21 zastupnika koliko mu je potrebno za većinu u parlamentu.

"Najvažniji cilj je naravno da se u srednjem roku formira stabilna i dugotrajna vlada", rekao je novinarima prije sastanka s čelnicom SPOe-a Pamelom Rendi Wagner.

FPOe se u kampanji zauzimao za novu vladu s Kurzom, ali se povukao nakon što je ostvario slab rezultat, iako bi 31 zastupnik te stranke Kurzu bio dovoljan.

Novi vođa stranke Norbert Hofer kazao je da je nova koalicija s OeVP-om "u najmanju ruku vrlo malo vjerojatna", ali je i posve ne isključuje.

Prethodna vlada OeVP-a i FPOe-a raspala se zbog korupcijskog skandala u koji se upleo vicekancelar i tadašnji vođa FPOe-a Heinz-Christian Strache.

Neki analitičari smatraju da bi Kurz mogao formirati tročlanu koaliciju sa Zelenima, koji imaju 26 zastupnika, i Neosima koji ih imaju 15, no sa Zelenima se neće tako lako politički uskladiti. Koaliciju sa socijaldemokratima ne smatra se pak vjerojatnom.

Kurz je fokus stavio na jačanje gospodarstva, smanjenje poreza radnicima i umirovljenicima i borbu protiv ilegalne imigracije, po čemu je blizak krajnjoj desnici.