Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz pozvao je danas svjetske sile i države susjede Sirije da se vrate za pregovarački stol, istakavši kako Europska unija (EU) mora poboljšati odnos sa Rusijom.

- U Europi može biti mira samo sa, a ne protiv Rusije. Ne smijemo, također, zemlje poput Ukrajine, Bjelorusije ili Jermenije stavljati pred odluke za ili protiv nečeg. Dobri odnosi moraju biti mogući sa Rusijom, kao i EU - precizirao je šef austrijske diplomacije, prenosi Fena

On ističe kako će jedan od prioriteta austrijskog predsjedavanja OSCE-om iduće godine biti dijalog sa Rusijom, kao i obnavljanje povjerenja među državama članicima ove organizacije.

- Ne postoji vojno rješenje sukoba u Siriji - ocijenio je Kurz u intervjuu u bečkom dnevniku "Österreich".

Kurz je rekao kako je neophodan povratak svjetskih sila Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, kao i regionalnih sila, posebno Saudijske Arabije, Irana i Turske za pregovarački stol, te da treba oživjeti u Beču i započeti mirovni proces.

Naglasio je kako Rusija ima veliku odgovornost kako bi dala doprinos miroljubivom rješenju kroz pregovore. Kada je riječ o neslaganju sa austrijskim kancelarom Christianom Kernom u vezi veta na pristupne pregovore sa Turskom, Kurz poručuje kako vodi dosljednu politiku te i kako ne pripada onima koji u Beču govore jedno, a u Bruxellesu drugo.

- Sa našim stavom imamo mnogo partnera, kao što je Europski parlament - kazao je Kurz i time odbacio tvrdnje da je Austrija doživjela neuspjeh u pronalasku saveznika u EU za svoj stav.