Kurdski pešmerge probili su višemjesečnu opsadu nekoliko tisuća Jazida koji su na planini Sinjar, na sjeverozapadu Iraka, bili u okruženju džihadista Islamske države (IS), izvješćuje u petak njemačka agencija dpa.

"Evakuacija Jazida je počela", kazao je glasnogovornik Vijeća Jazida u Njemačkoj Holger Geisler. Jazide se, kako je pojasnio, automobilima prebacije u Dohuk, grad u iračkoj autonomnoj provinciji Kurdistan.

"Neki su ipak izrazili želju da ostanu u svojim domovima u području Sinjara", kazao je Geisler. Na planini je prema njegovim riječima bilo oko 7000 civila i 3000 boraca. Na tisuće je pripadnika spomenute vjerskoetničke zajednice u kolovozu pobjeglo na planinu pred naletom ofenzive IS-a na istoimeni grad.

Radikalni suniti IS-a Jazide, sljedbenike drevne vjere, smatraju štovateljima vraga.

Kurdski borci su u srijedu pokrenuli završnu ofenzivu na IS, popraćenu američkim zračnim udarima. U napredovanju na Sinjar, Kurdi su preuzeli kontrolu i nad najmanje sedam sela i strateškim gradom Zumarom.

"Sada je slobodna cesta za Zumar i svi je mogu koristiti kako bi napustili Jabal (planinu Sinjar", kazao je glasnogovornik Pešmerga Jabar Yawar. Okončanje opsade nazvao je "velikom humanitarnom pobjedom". Baš ovaj petak Jazidi obilježavaju i jedan od svojih glavnih blagdana Cejna Ezidi.
 
s