Petar Ćorluka, vlasnik Violete iz Gruda, kazao je za N1, da je ova tvrtka uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv koronavirusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od europskih proizvođača, ali nitko nije mogao garantirati isporuku prije kolovoza.

Ćorluka je u razgovoru za N1 zatražio intervenciju vlasti i veleposlanstava u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila transportirana iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.
 
– Problem je što je gužva u prijevozu i od nas već dobavljači traže da vozimo robu koja je spremna, pa sam tražio da se uključe veleposlanstva, da se uključi Vlada, da se uključe banke i ne znam tko više. Amerika i Njemačka nemaju opreme i respiratora, a mi smo uspjeli pronaći i uplatiti. Tražim da se izađe u susret i da se pomogne u organizaciji. U ovoj teškoj situaciji trebamo pomoći zdravstvu Bosne i Hercegovine. – ispričao je Ćorluka za N1.

Radi se o značajnim financijskim sredstvima premda je, kako je naglasio naš sugovornik, bio rizik ući u ovakav aranžman.

– Mi smo uplatili 400.000 maraka za opremu i izložili smo se velikom riziku, jer prvi put radimo s tim firmama. Prepoznali smo vrijeme kad zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine treba pomoć. Svim bolnicama, odlučili smo se za 38 zdravstvenih ustanova, da podijelimo negdje oko 400 jedinica maski, profesionalnih odijela za bolnice i šest respiratora. – pojasnio je Ćorluka.

ba.n1info.com