Brojnim ukrajinskim stranim veleposlanstvima poslani su "krvavi paketi" koji sadrže životinjske oči, objavile su vlasti u Kijevu, a informaciju je Jutarnjem listu potvrdio i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Paketi, natopljeni tekućinom "karakteristične boje", poslani su kijevskim veleposlanstvima u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji. Primili su ih i generalni konzulati u Napulju i Krakovu te Brnu, piše Jutarnji.hr.

"Pokušavaju nas zastrašiti"

Informaciju je na svom Facebooku objavio i Oleg Nikolenko, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

"Uništen je ulaz u rezidenciju veleposlanika u Vatikanu, veleposlanstvo u Kazahstanu primilo je poruku o bombi koja kasnije nije potvrđena. Američko veleposlanstvo primilo je pismo s fotokopijom kritičkog članka o Ukrajini, ali, kao i većina drugih omotnica, pismo je stiglo istovremeno s ostalima s područja jedne europske zemlje. Budući da nisu u mogućnosti zaustaviti Ukrajinu na diplomatskom frontu, pokušavaju nas zastrašiti. Međutim, mogu odmah reći da su ovi pokušaji su uzaludni. Nastavit ćemo učinkovito raditi na pobjedu Ukrajine", najavio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je rekao i kako surađuju s policajcima stranih zemalja kako bi istražili sve slučajeve prijetnji, identificirali umiješane osobe i priveli ih.

Identična adresa

"Prema uputama Dmitrija Kulebe, sva ukrajinska veleposlanstva i konzulati prebačeni su u režim pojačane mjere sigurnosti. Pozivamo strane vlade da zajamče maksimalnu zaštitu ukrajinskih diplomatskih institucija u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", naveo je.

Podsjetimo, nekoliko pisama-bombi otkriveno je u Španjolskoj ovaj tjedan, uključujući ured španjolskog premijera, ukrajinsko veleposlanstvo i tvrtka za proizvodnju oružja koja opskrbljuje Ukrajinu.

Nejasno je jesu li incidenti povezani, ali čini se da su dva pisma poslana u Španjolsku došla od istog pošiljatelja - jer je na pakiranju pronađena identična adresa e-pošte.