Prvi pravi teroristički napad naša je zemlja doživjela nedugo nakon završetka rata. U još "rovitom" Mostaru odjeknula je auto-bomba...

1997.  Autobomba u Mostaru

Prvi veliki teroristički napad u BiH dogodio se 18. rujna 1997. godine u zapadnom dijelu Mostara. Iako su OHR i sarajevske vlasti u provom trenutku negirale takvu mogućnost, istraga je pokazla kako je autobombu u gusto naseljenom stambenom bloku u središtu Mostara dovezla i aktivirala skupina islamskih terorista. Cilj je bila policijska postaja. Optuženi su i osuđeni Ali Ahmed Ali Hamad, Ahmad Zajid Al-Zuhajri i Nabil Al-Hilaj.

Četvrta osoba, optužena u odsustvu - Ahmed Zuhair Handala uhićen je pet godina kasnije u Jemenu i prebačen u Guantanamo. Handala je, u odsustvu, osuđen na deset godina zatvora, a njegovi pomagači Ali Ahmed Ali Hamad i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, osam, odnosno pet godina zatvora.

2002. Pokolj povratnika kod Konjica

Na badnju noć 2002. godine, u Kostajnici kod Konjica, Muamer Topalović je ubio tri člana obitelji Anđelić, a četvrtog teško ranio. Preostala tri člana ove povratničke obitelji preživjela su pokolj, među njima i unuka ubijenog Anđelka Anđelića.

Priznavajući ubojstvo, Topalović je izjavio kako je to učinio iz "ideološko-vjerskih pobuda". Osuđen je na 35 godina zatvora.

2008. Bomba u tržnom centru u Vitezu

U listopadu 2008, zaštitar Zvonko Barbić poginuo je u eksploziji u Trgovačkom centru FIS u Vitezu, dok su još tri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže.

Amir Ibrahimi priznao je krivnju, ali je, prema sporazumu s Tužiteljstvom, optužen na dvije godine zatvora za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Svjedočio je i protiv Suvada Đidića koji se teretio za terorizam i koji je dobio devet godina zatvora.

2010. Bomba u Bugojnu

U Bugojnu je u napadu na policijsku postaju u lipnju 2010.g. poginuo policajac Tarik Ljubuškić a šest osoba je ozlijeđeno

Improvizirana eksplozivna naprava postavljena je i aktivirana na stražnjem zidu zgrade Policijske uprave Bugojno.

Za napad su optuženi Haris Čaušević, Naser Palislamović i Adnan Haračić koji je priznao krivnju, dobio 14 godina zatvora i svjedočio je protiv drugih optuženika. Čaušević je dobio 45 godina zatvora, a Palislamović je oslobođen svih optužbi.

2010. Eksplozivom na automobil hrvatskog zastupnika

Zijada Dervišević je u travnju 2011.g. osuđen na 8, Amel Sefer na 7 i Saša Bonić na 6 godina zatvora zbog terorističkog napada na zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini Županije zeničko-dobojske Pere Mamića.

Eksplozivna naprava je aktivirana u travnju ispod automobila u kojem su bili Mamić i Ivo Tadić, također zastupnik u Skupštini županije. Ozlijeđenih nije bilo.

2011. Puškom na američko veleposlanstvo

U listopadu 2011, Mevlid Jašarević uzrokovao je kaos u Sarajevu kada je napao Veleposlanstvo SAD-a i ranio jednog od bh. policajaca je osiguravao objekt.

Jašarević, podrijetlom iz Sandžaka, upucan je iz snajpera u nogu nakon polusatne drame koja se odvijala u središtu grada.

Prvotno je osuđen na 17 godina zatvora, pa mu je presuda bila poništena. Na ponovnom suđenju osuđen je na 15 godina.

S Jašarevićem je bio optužen i Emrah Fojnica, ali je u sudskom postupku oslobođen optužbi - nakon toga je otišao ratovati u Siriju, gdje se priključio ISIS-u i poginuo nakon što je izveo samoubilački napad.

2015. Napad na policiju u Zvorniku

Nerdin Ibrić izvršio je u travnju napad na policijsku stanicu u Zvorniku, te ubio policajca Dragana Đurića, a još dvojicu ranio. Nešto kasnije, u razmjeni vatre s policijom je ubijen.

Napad je proglašen terorističkim, a sam napadač povezan je s vehabijskim pokretom u Bosni i Hercegovini.

2015. Ubojstvo vojnika u Rajlovcu

Enes Omeragić ubio je u Rajlovcu dva bosanskohercegovačka vojnika Almira Salkića i Nedeljka Radića, a nekoliko osoba je ozlijeđeno.

Napad je počeo je u kladionici, gdje je Omeragić otvorio vatru iz automatskog oružja i ubio dvojicu vojnika te ranio trećeg, Dževada Ljukovca. Potom je izašao i pucao po autobusu gradskog prijevoza, a zatim je pobjegao prema Sokolju, gdje je, nekoliko minuta prije ponoći, počinio samoubojstvo eksplozivnom napravom.

Dnevnik.ba