Bogat kolorit i raskoš cvjetova tijekom jeseni razlog je što krizantemu nazivaju jesenskom ili zimskom ružom.

Ova kraljica jesenskog cvijeća slavi sezonu u bojama dragulja: žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, crvenoj, brončanoj, narančastoj i bijeloj.

Cvjetanje

Cvjeta od poznog ljeta do prvih zimskih dana ukrašavajući okućnice ili balkone. Efektno izgleda bilo da je zasađena pojedinačno, u grupi ili u kombinaciji s drugim biljkama, na primer, zimzelenim.

Odgovaraju joj svijetla ili polusjenovita mjesta i rastresito humusno zemljište. Što je mjesto osunčanije, krizantema će bogatije cvjetati, a što je zaštićenija od vjetra, duži će biti period cvjetanja.

Tijekom cvjetanja krizantemama treba osigurati dosta vode. Do pred samo cvjetanje preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom svakih 7–14 dana. Sezonu cvjetanja krizanteme možete produžiti redovnim uklanjanjem cvjetnih glavica koje su se osušile i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvjetanja. Uklanjanje uvelih cvjetova bez otkidanja grančica potiče formiranje bočnih cvjetova. Poslije cvjetanja potrebno je skratiti stabljike, a krajem sezone biljka se sječe drastično, gotovo do zemlje, i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.

Zaštita

Krizanteme u bašti tijekom zime treba zaštiti slojem malča, lišćem ili slamom. Na proljeće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10 do 15 cm, potrebno je malo skratiti vrhove kako bi biljka dobila loptast oblik. Svake dvije do tri nedjelje do sredine ljeta treba otkinuti vrh novog izbojka.

Saksijske krizanteme, za ukrašavanje zimskih bašti, balkona i terasa, kupuju se kada imaju nekoliko otvorenih cvjetova i obilje pupoljaka. Treba obratiti pažnju na saksiju, s donje strane. Ako ima žilica koje vire, znači da je biljka bila na podlozi iz koje je crpila hranu i da se može dogoditi da brzo uvene kada je donesemo kući. Saksijske krizanteme treba, do završetka cvjetanja, prihranjivati tečnim đubrivom za cvjetanje. Zemlju treba održavati vlažnom. Nije dobro da u tanjuriću ispod saksije stoji voda, znači višak poslije zalijevanja prosuti.

Zima

Krajem sezone s biljke se odsijecaju svi suvišni dijelovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za jednu trećinu visine) i lagano se smanjuje zalijevanje. Krajem prosinca potrebno je presaditi ih u novu, svježu zemlju. Za prezimljavanje krizantemi treba osigurati svjetlo, hladno mjesto, temperature od 6 do 8 stupnjeva,  uz povremeno zalijevanje. Na proljeće, kada krenu izdanci, krajem travnja i početkom svibnja mjeseca, zalamati vrhove, pincirati, tako se stopira rast u visinu i dobiva okrugla forma.

Cvijet sreće

U Kini i Japanu, odakle vodi porijeklo, krizantema predstavlja cvijet sreće. U Japanu je prva izložba krizantema održana 910. godine, kada je proglašena za nacionalni cvijet i simbol sunca, odnosno carske porodice. Svake jeseni i danas, u Japanu se slavi Festival krizantema ili Praznik sreće. Krizanteme su kod nas nepravedno zapostavljene.

Kako je ovo jedna od rijetkih vrsta koja cvjeta u jesen, kod nas se najviše nosi na groblje, otuda naziv grobljansko cvijeće.