Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da sadašnja kriza vlasti u BiH neće dugo trajati te tvrdi kako postoji spremnost lidera stranaka koje čine vladajuću koaliciju da se postojeće blokade uklone i nastavi s provedbom reformi.

Rad parlamenta BiH kao i Vijeća ministara blokiran je već tjednima zbog ultimatuma koji je postavio lider bosanskih Srba Milorad Dodik tražeći da se prije bilo kojeg drugog reformskog zakona donese novi o Ustavnom sudu BiH kako bi se iz njega ukloniti strani suci. Stranke bošnjačko-građanskog bloka na to su uvjetovanje odgovorile odlukom da ne podrže odobravanja kreditnih aranžmana važnih za Republiku Srpsku.

Čović: Obavili smo konzultacije

HDZ BiH je u tim sukobima bio suzdržan, a Čović je u intervjuu za agenciju Fena kazao kako je s drugim stranačkim čelnicima u proteklim danima obavio konzultacije kako bi se oslobodili ovih uvjetnih blokada ili nedonošenja odluka. Potvrdu toga očekuje na sastanku čelnika vladajuće koalicije koji bi trebao biti održan narednog tjedna.

"To će vratiti pažnju Bruxellesa na ovaj prostor i utjecati na izvješće o (napretku) BiH i uvjeren sam da ćemo do kraja godine imati pozitivan stav o našem statusu i otvaranju pregovaračkog procesa s EU", kazao je Čović. Smatra kako, bez obzira na trenutačne napetosti, ne postoji alternativa sadašnjoj vladajućoj većini koju uz njegovu i Dodikovu stranku čine i SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP).

"Želimo pomoći hrvatskom HDZ-u"

Za HDZ BiH, kako je potvrdio, izmjena izbornog zakona ostaje prioritetna zadaća koja bi se morala završiti do kraja godine a istaknuo je kako je potpora Hrvatske kao i njezinog HDZ-a od ključnog značaja za nastavak europskog puta BiH. Dvije će stranke stoga ojačati suradnju i u narednoj superizbornoj godini koja čeka Hrvatsku.

"Želimo pomoći HDZ-u Hrvatske da i na predstojećim izborima, jer mi smo i sestrinske stranke, ostvari što bolji rezultat", kazao je Čović.